ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли да сте алергични към какаото?

Въпреки че здравните специалисти не отричат ​​възможността за алергия от какао, те предполагат, че се случва много рядко.

Американският колеж по алергология, астма и имунология казва, че едва 4% от хората имат истински хранителни алергии. От този малък процент, обаче, 90% реагират на една или повече от тези храни: мляко, яйца, черупкови плодове, фъстъци, соя, пшеница, миди, охлюви и риби. Често хората с алергия могат да реагират на друга съставка в какаовия продукт, а не на самите зърна.

Възможни виновници

Смлените какаови зърна могат да се използват за обработка на други продукти и да се комбинират с консерванти и подсладители, преди да се добавят към шоколадов продукт. Традиционните шоколад не съдържат само какаови зърна, но и други компоненти – такива като захар, изкуствени подсладители, мляко, ядки, пшеница, соя, царевичен сироп и кофеин. Някои хора с непоносимост към глутен или лактоза може да реагират по отношение на съдържанието на мляко или пшеница. Друг пък може да реагира на съдържанието на никел в шоколада.

Симптоми

Симптомите, свързани с алергии към какао или какаови продукти, включват главоболие, обриви, сърбеж ректално, парене зад гръдната кост, затруднено дишане и объркване. В екстремни случаи алергията може да причини анафилаксия –потенциално животозастрашаваща реакция, която се  характеризира със задух, объркване, бързо спадане на кръвното налягане, болки в гърдите, световъртеж, сърцебиене, гадене, диария и загуба на съзнание. За такива случаи хората, които имат алергия трябва да носят със себе си антихистамини – инжекция или капки.

Диагноза

Консултирайте се с лекар за помощ при диагностициране на истинската причина за вашето заболяване. За да започнете, лекарят вероятно ще проведе физикален преглед и ще пита за подробности относно последните реакции, като например колко бързо се е появила реакцията след хранене, при поглъщането на кои храни и в какви количества и дали вътрешните средства за защита, като антихистамини, облекчават симптомите. Лекарят ще ви назначи съответните изследвания и лечение.

Лечение

Ако се установи, че сте алергични към какаовите зърна, избягвайте всички продукти, съдържащи какао. Също така, трябва да избягвате продуктите, обозначени като „Кола”. Ако вашият лекар ви е предписал лекарство, като епинефрин, винаги го носите със себе си. Един лекар може да предпише лосиони или антихистамини за кожни обриви и антиацид против диария при стомашно-чревни реакции.

 

 

Шоколадът е перфектен за кожата!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *