Козето сирене е природен антибиотик

Козето сирене е продукт от кухнята на предците ни. Познато е от времето на Древния Рим. Подлагайки го на молекулярни анализи днес учените разкриват, че то е природен антибиотик!

keseУчени от Гранада са установили, че козето сирене е забележителен източник на най-полезните бактерии, описват от medikforum.ru. Нивото на полезни бактерии в тази храна винаги е високо, независимо от марката му. Един грам от продукта съдържа 65 до 99% бактерии на млечната киселина – същите, които се срещат в киселите млека. Благодарение на този факт козето сирене проявява бактерицидни свойства и помага на организма да се справи с възможни възпалителни процеси. Експертите разясняват, че киселинните съставки в козето сирене пречат за развитието на патогенни организми в човешкото тяло.

Бактериите от козето сирене продуцират противомикробни белтъчни съединения – бактериоцини, които активно разрушават патогенната микрофлора. Сред полезните бактерии са Lactobacillus paracasei, Lb. plantarum и Lactococcus lactis – штамове, които имат изключително важно положително влияние върху здравето. Тези бактерии са устойчиви на стомашния сок; те проявяват свойства на пробиотици . Насърчават организма да произведе сам антибиотични вещества, които спират растежа на вредните щамове.

Медиците припомнят още, че козето сирене се счита за хипоалергенно: то съдържа лактоглуболини, за разлика от продуктите от краве мляко. Така то се оказва храна, подходяща за хората, алергични към кравето мляко.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *