Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чужд език – още, докато детето е малко!

Колкото по-малко е детето, толкова по-лесно учи непознат говор!

 Чужд език, малко дете, говор, езици

Каква е ползата?

Вече има курсове по чужди езици за съвсем малки деца. Как се отразява това на развитието им?

Идеята е малкото дете да свикне с чуждия език по най-естествен начин. Родители­те се надяват така то лесно да стане двуезично на по-късна възраст и за цял живот. Освен това се развиват неговата любознателност и способностите му за учене.

Изследователите са едино­душни, че колкото по-малко е детето, толкова по-гъвкав е мозъкът му. Това позволява лесното научаване и възпроиз­веждане на различни говори. Преди да навърши 5 години, то изживява своя „златен век“ на любознателност и адаптив­ност, на лесно възприемане на всякакъв род познания. До тази възраст детето не се смущава да повтаря и опитва непознати интонации, да гово­ри свободно и да греши.

Даже съвсем краткият до­сег с чуждия език, например един път седмично, води до напредък в детското разви­тие. Чуването на специфичните за езика звуци, науча­ването дори само на няколко думи развива мозъка. Детето добива повече сигурност в го­воренето и развива съзнание за това какво е езикът. Това ще му послужи по-късно, когато ще започне да чете и пише.

Използват се различни методи – четене на приказка, игри, науча­ване на песнички на двата езика. Постепенно детето научава чуждия език, за да може да общува с бавачката, учителката или другите деца, тоест осъзнава, че този език му служи.

В никакъв случай ученето на чужд език на съвсем малка възраст не може да навреди на детето. Двата езика не са в конфликт за място в мозъ­ка, те се допълват и подкрепят взаимно. Детето не ги бърка и преминава от единия към другия в зависимост от чове­ка, с когото общува. В някои случаи може да се забележи леко забавяне в усвояването на родния език, но то е само временно. Всъщност детето употребява толкова думи на майчиния си език, колкото и другите деца. Поради факта, че говори два езика, трябва да му бъде оставено малко време (от няколко седмици до няколко месеца) за регулиране на съот­ношението между тях.

Изучаването на допълнителен език не преу­морява малките, защото  детският мозък обича да се забавлява и за невроните му всяко интелектуално усилие е желано предизвикателство. Разбира се, децата не бива да бъдат претоварвани. На всяка възраст те имат нужда и да не правят нищо – това е времето, в което се развива въображението.

Многобройни изследвания доказват, че преминаването от един език на друг развива способността за обобщаване – в този процес дете­то изтръгва основното, общия смисъл от казаното, за да го изрази на другия език, и така се учи да обхваща цялост­но голямо количество информация. Освен това ранното изучаване на чужд език стимулира паметта и развива умението да се запомня най-важното. Малкото дете, което учи чужд език, е „по-отворено“ към дру­гите хора и към други начини на мислене.

За да стане напълно дву­езично едно дете, трябва чуждият език да му бъде го­ворен поне два часа почти всеки ден. Но дори вече да е стигнало до ниво на двуезичност, то може да го загуби, ако не практикува и двата езика редовно. За запазването му помага писането и четенето, което активира други неврон­ни пътища и така наученото се затвърждава трайно.

 

 

 

Куриозни митове и факти за работата на човешкия мозък

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *