ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ранни симптоми за проблеми с бъбреците

Има широк спектър на бъбречни проблеми, които могат да доведат до трайно увреждане на бъбречната тъкан. Много от тези признаци могат да бъдат идентифицирани само от лекар, но те често са придружени от симптоми, които са забележими и за пациентите.

След като забележите тези знаци, трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се определи степента на увреждане на бъбреците и да се разработи курс на лечение.

Микроалбуминурия

Когато филтриращи структури на бъбреците се повредят, протеинът, произведен в черния дроб, изтича в урината. Този протеин се нарича албумин, а изтичането на албумин в урината е известно като микроалбуминурия. Причината може да бъде диабет, високо кръвно налягане и някои имунни заболявания. Това е един от най-ранните признаци на бъбречно заболяване.

Протеинурия

Когато нарушенията на бъбреците продължават, структурите за филтриране стават все по-увредени и позволяват големи протеинови молекули да протекат в урината. Това състояние е известно като протеинурия и е едно от най-надеждните признаци на бъбречни проблеми. Протеинурия може да бъде придружена от пенеста урина и подуване на ръцете, лицето, корема и краката.

Намалена гломерулна филтрация  (ГФ)

Най-популярно казано, гломерулната филтрация е обемът на течности, които се филтрират през бъбреците. Според ефективността на гломерулната филтрация се определя здравето на бъбрека. Когато е налице увреждане на бъбреците, скоростта на гломерулната филтрация може да бъде намалена. Според Програмата за трансплантация на бъбрек в САЩ (Temple University), стойност на ГФ 90 и нагоре е нормално. Бъбречна недостатъчност се диагностицира, когато ГФ е спаднала до под 15.

Повишена кръвна урея

Когато протеинът се разгражда от организма, се формира  уринен азот. Повишеното ниво на кръвната урея може да бъде признак за проблеми с бъбреците, защото увредените бъбреците не са в състояние да филтрират кръвта адекватно. Ако имате необичайно високо ниво на уреята в кръвта, се появява умора, пенеста урина, липса на концентрация, проблеми със съня, подуване на очите, лицето и глезените и намалено производство на урина.

Повишаване на креатинина

При хората с нормална бъбречна функция нивата на креатинин в кръвта трябва да бъдат в рамките на стандартните лабораторни референтни диапазони (жени 53-97 mmol/l мъже 62–115 mmol/l). При хора с бъбречно увреждане, отпадъчните продукти не могат да се филтрират ефективно и това води до високи нива на креатинин. Според медицинските стандарти, високите нива на креатинина могат да бъдат причинени от бъбречни инфекции, камъни в бъбреците, увреждане на бъбреците, кръвоносните съдове и намаляването на притока на кръв към бъбреците.

Намален креатининов клирънс

За да разберат лекарите колко добре се отделя креатининът от бъбреците, правят изследване за креатининов клирънс. Вземат се проби от кръв и урина, като се използва 24-часова урина (пациентът събира урина в един съд в рамките на 24 часа). Намален креатининов клирънс може да показва хронично бъбречно заболяване, намалена бъбречна функция или намаляване притока на кръв към един или двата бъбрека. Това изследване обикновено се прави, когато вече има данни за бъбречно заболяване.

 

 

Защо страдаме от цистит?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *