Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Решение за красиви зъби, здрави кости и блестяща коса

За всичко това ни е нужен калций. От храната получаваме само половината от необходимото ни количество. Затова трябва да му помогнем да бъде усвоен и да го накараме да работи. Ето как.

 здрави зъби, здрави кости, блестяща коса

Следете баланса на калция в организма си:

Самостоятелно калцият се усвоява трудно. Необходим е баланс с магнезия и фос­фора. Ако тези минерали не достигат (а такъв дефицит из­питват почти всички градски жители), изконсумираният с храната калций ще се окаже безполезен. А и при недостиг на магнезий калцият не само че не се усвоява, но и усилено се извежда от организма.

 

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: Хапвайте възможно най-чес­то извара: тя съдържа калций и фосфор в оптимални про­порции, а също и достатъчно магнезий. Алтернатива на изварата са яйцата, свежата салата и някои сортове риба (например сафрид). Още един вариант: бобовите храни. Грахова супа, бобена салата, тофу – те съдържат калций, магнезий и фосфор в прекрасно съотношение. Какаото и пълнозърнестият хляб също са богати на магнезий.

Минимизирайте загубите на калций

Избягвайте продуктите, ко­ито засилват загубата на кал­ций. На първо място това са солта, кофеинът и мазнини­те. Излишъкът на фосфати, фитинова и оксалова кисе­лина пречат на калция да се усвоява.

 

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: 1-2 чашки кафе на ден няма да ви навредят, но ако пие­те повече, добавяйте поне половин чашка мляко на вся­ка допълнителна чаша кафе. Яжте сушени кайсии – те са богати на калий, който спира загубите на калций. Откажете се от маргарина и консервираните сосове: хидрогенизираните масла в тях пречат на усвояването на калция.

 

Калций и витамин Д укрепват костите и зъбите

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *