ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хималайската сол е полезна, но й липсва достатъчно йод

Наричат хималайската сол „бяло злато“ за здравето, защото съдържа 84 минерала и микроелемента, необходими на организма

 

хималайска сол

Тя е естествен кристал и се добива в Солната верига (пакистанската част на Хималаите) – едно от най-големите находища в света.

Хималайската сол не съдържа токсини, защото е нерафиниран продукт. Тя притежава кубична кристална структура – най-съвършената кристална форма в природата. Благодарение на това съдържащите се в нея ценни вещества се усвояват лесно от клетките на организма. Уникалната й структура се е формирала в продължение на милиони години под силен тектоничен натиск и именно тези условия са запазили солта чиста, без примеси. За сравнение – рафинираната готварска сол, която широко се използва, съдържа до 97,5% натриев хлорид и 2,5% йод и абсорбенти. В процеса на изсушаване и пречистване с вредни химикали се унищожават много от естествените й химически структури. Затова тя няма особена хранителна стойност и в нея липсва голяма част от ценните минерали.

Цветът на хималайската сол варира заради многообразието от разноцветни жилки в скалата – от прозрачна, бяла и светлорозова до тъмнорозова, червена и кафява. Прозрачната сол е най-чиста и се среща изключително рядко. Бялата има по-високо съдържание на калций, а червената – на желязо. При смесването и смилането на различните разновидности се получава светлорозов цвят. Вкусовите качества на солта също варират. Колкото по-прозрачна е скалата, толкова е по-солена и обратно – плътността отнема соления вкус. Хималайската сол възстановява солевия баланс в организма; детоксикира и обновява клетките и тъканите; разрежда кръвта, укрепва кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане; подобрява метаболизма; подсилва имунитета. Но повишената употреба на тази сол не означава, че ще извлечем повече здравословни ползи. Прекомерната консумация на всякакъв вид сол предразполага организма да задържа вода, което затруднява лимфната система да детоксикира тялото. Препоръчително е да използвате 2-3 г дневно, което е по-малко от 1 чаена лъжичка. Добавяйте солта към салати или когато готовите ястия поизстинат -така ще запазите ценния й минерален състав.

Освен в кулинарията хималайската сол се използва за масажи, инхалации, гаргари, промивки, вани и маски, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *