ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Невероятният Синдром на Саванта и геният на хората-калкулатори

Kогато Бог е невероятно щедър и в настроение, дарява хората със съвършено уникални способности

 

хора саванти

Хора-калкулатори – защо са толкова уникални?

Колко е 432 858, умножено по 267 919? Навярно отговорът ви ще бъде: „Почакайте да взема калкулатора“. Но на света има хора, които могат да решават наум невероятно сложни математически задачи, да умножават, делят и събират петцифрени и дори осемцифрени числа. Оказало се, че почти всички хора-калкулатори страдат от аутизъм, но въпросът защо са в състояние да извършват такива сложни изчисления наум остава открит…

И ето че наскоро някои специалисти успели да се доближат до разгадаването на този феномен. Оказало се, че при „калкулаторите“ кръвотокът в тази част на мозъка, която отговаря за математическите изчисления, превишава нормата шест-седем пъти.

Тази аномалия била наречена синдром на саванта. Общата особеност за савантите е феноменалната памет.. Човек с този синдром може от раз да повтори няколко страници текст, който е чул само веднъж. Или просто да ти каже кой ден от седмицата се пада 5 май 2070 година.

Срещат се саванти, способни да изпеят всички арии, които са чули, на излизане от операта, да научат 100 езика или да начертаят карта на града след полет над него. В същото време в областите, намиращи се извън проявленията на синдрома, този човек може да демонстрира явна непълноценност и дори умствена изостаналост, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *