Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Протеиновите диети увеличават риска от инфаркт!

Диетите, включващи голямо количество калории с протеинов произход, увеличават риска от инфаркт и инсулт. Такива заключения направи екип от шведски учени, ангажиран с изследване на същата тема.

proteinПротеиновите диети са популярни сред спортистите и бодибилдърите, а също сред веганите, които разчитат на растителни белтъчини.

За наблюденията учените от Упсала ангажирали 45 000 жени на възраст от 30 до 49 години. Те се хранили по различни диети в продължение на 16 години и редовно минавали на контролни изследвания. Всички обобщения накрая показали, че онези от тях, които предпочитали хранене с повече протеини и по-малко въглехидрати, са застрашени в по-голяма степен от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Изяснило се, че ако въглехидратите се намалят с 10%, а протеините се увеличат с 20% в сравнение с нормите, вероятността от инфаркт нараства с 25%. Увеличаването на протеиновото потребление пропорционално увеличава опасността от заболявания на сърдечно-съдовата система, подчертават от medlinks.ru.

Засега учените нямат обяснение за това явление. Става дума само за статистически данни и анализи, но не са проследявани същинските промени в организма на доброволците. Освен това има хепотеза, че за възможните здравословни проблеми не е виновна само диетата, а начинът на живот като цяло. По принцип става дума за хора, които спортуват активно и твърде много натоварват мускулите и сърдечно-съдовата си система. При културистите има повишен риск от болести на сърцето, тъй като сърдечният мускул трябва да изтласква кръв до голямо количество капиляри – те автоматично се разрастват с увеличаването на мускулната тъкан.

Последните твърдения все още не са проверени експериментално, но учените от Упсала ги намират за доста правдоподобни.
Колкото до веганите – тяхното здраве по принцип е отслабено поради факта, че не се хранят пълноценно и организмът им няма как да си набави от храната доста витамини и микроелементи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *