ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са основните родителски заблуди за секса и децата им

Защо тази тема е толкова страшна и за двете страни и коя за най-големите заблуди на родителите за сексуалния живот на техните тийнейджъри?

  • Подрастващите често гледат порно

Наистина те говорят помеж­ду си за секс, но не е вярно, че прекарват свободното си време в гледане на горещи видеофилми. Най-големите консуматори на порно са хо­рата на възраст между 25 и 49 години. 92% от мъжете и 73% от жените между 18 до 69 го­дини са гледали поне веднъж порнофилм.

Проучванията сочат, че тийнейджърите имат много други начини да се информи­рат за сексуалните практики, а и това не е първата им потреб­ност. Най-важното за тях е да знаят как да завържат контакт, така че да не бъдат отхвърлени, да могат да преодоляват съ­перничеството и да познават достатъчно добре собствените си качества. Що се отнася до порното, от него се интересу­ват момчетата след 15-годишна възраст като помощно сред­ство при мастурбиране и за опознаване на анатомията.

  • Не познават опасностите на секса

Напротив, днешните подра­стващи знаят много по-добре от предишните поколения правилата на безопасния секс. Ако през 1987 година презер­ватив е бил използван в 8% от случаите, през 2000 те са 90%! При това този начин на пред­пазване е приет за задължи­телен напълно равностойно от двата пола.

Интернет, филмите, книги­те и списанията информират, предупреждават и внушават, че безотговорното поведение в секса не само може да дове­де до големи неприятности и заболявания, но е и демоде. Положителното послание е, че който иска да живее в крак с времето, а не в неконтролируема опасност като миналите поколения, трябва да се предпазва с всички мо­дерни средства от болести и нежелана бременност. Това не означава, че родителските съвети са излишни, просто трябва те да не звучат досадно наставнически.

  • Прекалено рано имат полови контакти

Средната възраст на първия полов акт в Европа е 17,6 години за момичетата и 17,2 за момчетата. Тези данни оста­ват учудващо стабилни през последните десетилетия. Раз­бирате, има социални групи, в които това става много по- рано – към 12-13 години и при повишен риск от нежелана ранна бременност. Характер­но е за големите градове или за определени етнически об­щества. Но в повечето случаи тийнейджърите преминават през дълга „предсексуална“ фаза и първата целувка е на 14 години (вместо на 17, както е било преди половин век).

Голямата новост, с която много родители не могат да свикнат, е разнообразието във връзките. При момчетата това винаги е било така. Новото е в поведението на девойки­те, които (какъв скандал!) се държат като момчета. Пси­холозите са единодушни, че изравняването в тази област е признак за освобождаване от комплексите, свързани със сексуалния живот. Разбира се сексуалната свобода може да бъде израз и на психологиче­ски проблем.

 

  • Липсват им чувства

Въпреки че поведението на момичетата се доближава до това на момчетата, девойки­те си остават привързани към класическите любовни изживявания и започват сексуална връзка, защото са влюбени. Те се стремят към красиви отношения и са го­тови да положат усилия, за да доставят удоволствие на любимото същество. Въпреки по-строгия родителски кон­трол, момичетата успяват да изразят сексуалността си. Обществото се променя бавно, но сигурно. Днеш­ните млади могат да бъдат в двойка и без непременно това да е голямата им любов, което не означава че чувства липсват. Разбирателството, общите вкусове, нежността също са основа за пълно­ценна връзка.

 

Тийнейджъри се тъпчат с хапчета против слабоумие

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *