Човешкият мозък произвежда опиати?

Човешкият мозък секретира опиоиди, за да тушира отрицателните емоции, когато някой отхвърля нашите чувства, се казва в статия, публикувана в списание Molecular Psychiatry

 

мозък

„Това е първото изследване на човешкия мозък, което показва, че опиоидната система се активира при социално отхвърляне. Беше известно, че опиоидите се изработват при социален стрес и изолация при животни, но къде именно това това се осъществява в мозъка на човека, досега не беше ясно“, пояснява авторът на статията Дейвид Сю от Мичиганския университет (САЩ).

В изследването на Сю и колегите му участниците разглеждали стотици фотографии на представители на противоположния пол и четели измислените характеристики на тези хора. Те избирали онези, които им се стрували най-привленателни в романтично отношение —като на сайтовете за запознанства.

След това, когато анкетираните били изучавани в скенера за позитронноемисионна томография, им казвали, че не са се харесали на избраните от тях хора. Участниците в изследването знаели, че те посочват измислени персонажи и всъщност никой не ги е отхвърлял. Но въпреки това у тях възниквали негативни емоции и учените наблюдавали секретирането на опиоди в мозъка – в областите, които участват и в обработката на сигналите за болка.

Освен това специалистите установили, че в мозъка на по-емоционално устойчивите хора се изработвали повече опиоиди, особено в областта, отговаряща за емоциите.

Освен това те проверили какво ще се случи в обратната ситуация – ако на анкетираните им бъде казано, че са се харесали на онези, които са ги привлекли В този момент някои области на мозъка също получавали повишена доза опиоиди.

Изследователите направили извода, че опиоидните рецептори, отговарящи за обезболяването и чувството за удоволствие, работят и в отговор на социални стимули, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.