Професор Генчо Начев спаси бременна и бебето й – ето как!

Това е една невероятна история с щастлив край, разказана пред “Доктор” от известния наш кардиолог професор Генчо Начев. Екипът му, заедно с АГ-командата на д-р Божилов от “Майчин дом”, спаси тежко болна от сърце бременна жена и бебето й.

na4evПациентката е била под наблюдение от началото на бременността заради вродена хипертрофична миокардиопатия. Всичко било под контрол до седмия месец, когато бъдещата майка се разболяла от червен вятър, обяснява професор Начев. Инфекцията достигнала до уязвимото сърце и причинила увреждане на митралната клапа. Реална била опасността жената да почине внезапно заради усложнения, водещи до инсулт. Или да започне да се влошава необратимо, развивайки тежка сърдечна недостатъчност.

На карта били поставени два живота – на майката и на бебето. Професорът решил да не очаква чудо и извикал хората на д-р Божилов. АГ-екипът направил секцио и на бял свят се появила малката Екатерина, която веднага била отнесена в кувьоз. В същото време професор Начев се заел да спасява пациентката си.
Операцията продължила цели пет часа. Лекарите сменили болната митрална клапа и освободили хипертонични мускулни тъкани, за да започне нормално кръвообращение.

“Господ помогна” – твърди професор Начев. Бебето се развива чудесно и вече си е у дома. Майката все още е под негово наблюдение в болница “Света Екатерина” – възстановява се според професора добре, движи се, но остава в клиниката заради сложното постоперативно лечение. Младата жена трябва в продължение на 28 дни да приема специална комбинация от антибиотици, за да не се повтори инфекцията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *