Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как храните с ГМО влияят върху здравето ни?

Науката все по-смело произвежда организми – растения и животни – в които са вградени чужди гени. Така например почни в цял свят картофите съдържат гени на скорпион, за да не бъде нападана реколтата от колорадския бръмбар.

gmo_tomato_bКолорадският бръмбар няма да си помисли повече за картофи, но хората ще си ги ядат, коментират от www.webzdrav.ru. Вече са твърде много селскостопанските култури, които съдържат ГМО. Научният свят обаче срамежливо мълчи по въпроса – това отразява ли се по някакъв начин върху здравето ни?

Докато специалистите по генетика мълчат, медиците алармират за небивал ръст на тежки заболявания – алергии, безплодие, онкологични заболявания. Расте количеството на новородени с генетични увреждания, расте и смъртността сред хората и животните. Биоразнообразието в околната среда започва да обеднява.

Вредното влияние на ГМО върху човешкото здраве е признато все пак от няколко страни – Швейцария, Австрия, Гърция, Полша, Венецуела, Франция и Германия. Там напълно са се отказали от ГМО. В повечето от останалите страни е въведена маркировка със специален знак за храните, които съдържат ГМО.

В Русия например първите ГМО се появяват през 90-те години на миналия век. В момента там официално се отглеждат следните генно модифицирани култури: царевица, соя, картофи, ориз, цвекло и пет вида микроорганизми. Тревогите на потребителя са, че става дума за продукти от всекидневната употреба. За капак специалната ГМО-маркировка изобщо не се използва.

На практика точни изследвания за въздействието на ГМО-храните почти няма. Когато възникне подобна идея, тя се натъква на жестока съпротива. Научни изследвания в описаната посока се правят все повече и повече и за тях се отделя внушително финансиране. Заслепени да пуснат поредния продукт, учените не се замислят до какви последици може да доведе всичко това. Но именно в средите на учените се говори, че крайният резултат от една генна намеса никога не е 100% известен. Внедрените чужди компоненти бързо излизат от контрол и никой не знае какво точно се случва с ГМО, какво бъдеще на човечеството градят подобни експерименти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *