Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бързо да излекуваме гингивита!

гингивит

8 от всеки 10 души в определен момент от живота си страдат от възпаление на венците.

  • Смята се, че при някои хора се появяват по-скоро кари­еси, при други – възпаление на венците. Вярно ли е?

Това зависи от състава на бак­териалната флора в устата. Съ­ществува и известно фамилно предразположение. Понякога силата на антителата, съдър­жащи се в устната флора, е не­достатъчна, за да се пребори организмът с инфекцията. Ос­вен това наличието на гингивит не възпрепятства появата на кариеси и обратно.

  • Може ли бременността да намали устойчивостта на венците към инфекции?

Да. Ако гингивитът не се ле­кува навреме, той може да се превърне в пародонтит, който да доведе до преждевременно раждане на бебе с ниско тегло. Именопаузатаерисков период, защото хормоналните промени отслабват имунната система. Тютюнопушенето и приемът на лекарства, които изсушават устната лигавица (антидепресанти, антихистаминови медикаменти и химиотерапия), също създават благоприятна почва за гингивит.

  • Опасна ли е твърдата четка за зъби?

По-опасно е неправилното или недостатъчното миене зъбите. Гингивитът най-често се причинява от зъбната и лака, наречена още биофилм. Той се състои от бактерии, хранещи се с микроскопичните остатъци от храна. Под въздействието на минералите, съдържащи се в слюнката, плаката се превръ­ща в зъбен камък. Ето защо е важно миенето на зъбите да трае поне 3 минути, и то след всяко хранене. Последното че­ткане на зъбите преди лягане е най-важното. Движението на четката трябва да бъде от осно­вата на венеца към върховете на зъбите.

  • При подути венци трябва ли миенето на зъбите да става по-рядко?

Зачервените и подути венци говорят за възпаление. В ни­какъв случай това не означава, че хигиенните мерки трябва да се променят, а че се налага да вземете час при зъболекаря. Ако не започне лечение, по вен­ците започват да се образуват „джобове“ около зъбите, където се събират бактерии. Четката за зъби вече не може да помогне. Инфекцията „завзема“ все по­вече венците и може да доведе до падане на зъбите.

  • Какво да се прави, ако вече са се образували „джобове“?

Първо зъболекарят трябва да потвърди диагнозата, като изпробва дълбочината на джобовете и провери състо­янието на костта чрез ренгтгеново изследване. Обикновено се налага антибиотично лече­ние и премахване на зъбен ка­мък – в 70% от случаите това се оказва достатъчно. Възможно е обаче да се наложи хирурги­ческа намеса за третиране на венците в дълбочина.

  • Защо зъбите изтръпват от студа?

Много хора се оплакват от свръхчувствителност на зъ­бите им към топло и особено към студено. Това може да се дължи на нарушен емайл, чиято функция да предпаз­ва зъба остава неизпълнена. Друга причина е оголване­то на зъбите при възпалени венци, при което дентинът (веществото под емайла) е в директен контакт с външните условия.

 

Домашно лечение на гингивит

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *