Защо паметта понякога ни изневерява?

Забравили сте защо сте влезли в съседната стая или къде сте оставили току-що получената визитка?

 

памет

Не се безпокойте: според учените това е напълно нормално, тъй като човешкият мозък не е способен да пази в работната памет много информация. Тя представлява още по-бърз вид кратковременна памет в мозъка на човека. С известна доза условност работната памет може да се сравни с кеш-паметта на процесора на компютъра – малка, но и най-бързата.

Специалистите обаче не могат да стигнат до единно мнение по повод това, доколко многовекторна е работната памет на човека, с други думи – колко различни потока данни е способна да удържа едновременно. Доскоро се смяташе, че работната памет на човека е способна да работи в седем направления. Според една от версиите именно по тази причина телефонните номера не съдържат повече от 7 цифри.

Специалистите обаче стигнаха до извода, че възможностите на тази памет са по-скромни – тя има не повече от четири вектора. Именно по тази причина на хората им е много по-лесно да запомнят цифри от групи по 4 всяка, а максимумът задачи, които човек е способен да изпълнява едновременно, не превишава четири.

„Когато запомняме номера на телефона, винаги подсъзнателно го разделяме на 3- или 4-цифрени числа. Това е естествено, тъй като работната памет не е способна да преодолее границата от четири вектора“, казва Нилсън Кован, психолог от Университета в Мисури (Колумбия, САЩ), пише вестник Феномен.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *