Само 1/3 от хипертониците получават лечение на болестта си

Много от жертвите на хипертонията изобщо не подозират, че имат този здравословен проблем. Друга част са наясно, но не получават адекватно лечение, твърдят учени от Австралия и Канада.

ipertoniaТази констатация се отнася и за високоразвитите страни, отбелязват от zdorovieinfo.ru. Става дума дори за Австралия и Канада, където здравеопазването е добре развито и безплатно.

Методиката на лекарствено лечение при хипертоници не е нещо ново, нито е засекретена, коментират медици. Изследването на споменатите учени е установило въпреки това, че само една трета от хората с повишено артериално налягане контролират заболяването си. В същото време хипертонията си остава главна причина за сърдечно-съдовите заболявания, които всяка година убиват преждевременно по 7.6 милиона души в цял свят.

Медикаментите за лечение на хипертония по правило не са скъпи и са широко достъпни, подчертава изследването. Въпреки това адекватна помощ получава едва един от трима пациенти. В бедните страни ситуацията е още по-плачевна, но е необяснимо защо това се случва в страните със среден и висок жизнен стандарт.

В изследването са участвали 154 000 души на възраст от 35 до 70 години, част от тях здрави, а други със сърдечно-съдови заболявания и преживели инсулти. Доброволците са били “вербувани” в 17 страни с различен жизнен стандарт.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.