ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Спешна помощ при вадене на чуждо тяло под кожата

Сигурно още си спомняте онези моменти от детството, когато майка ви се приближава към вас въоръжена с игла, за да измъкне забилата се в кожата ви тресчица.

 

Вие се мръщите и потръпвате от болка, а острият връх на иглата ви се струва много по-страшен от самото чуждо тяло. Има и по-безболезнени начини да отстраните проблема.

 

Защо чуждите тела под кожата създават проблем?

Каквото и да се забие в ко­жата ви – дървена тресчи­ца, парченце стъкло или метална стружка, ще изпитате силна болка, особено ако е засегнато чувствител­но място, например под нокътя. Не бива да се под­ценява и рискът от инфек­ция, ако чуждото тяло не бъде отстранено напълно.

 

Извадете го с лейкопласт

  • Ако подкожното тяло се подава навън, преди да посегнете към пинсетата и иглата, опитайте с лейкопласт: залепете го от­горе, притиснете внимателно, за да захване натрапника, и пос­ле рязко издърпайте. Този метод е особено ефикасен при мно­жество повърхностно забити тресчици.
  • „Изтеглете“ го на повърхността
  • Ако чуждото тяло е на върха на пръста ви, напълнете една бу­тилка (до 1 см от края на гърлото) с много гореща вода, топне­те засегнатия пръст и натиснете леко надолу. Топлината ще „из­тегли“ чуждото тяло. Винаги поставяйте бутилката на стабилна твърда повърхност, за да не се изгорите.
  • Потърсете в аптеката пластир за брадавици със салицилова киселина. Отрежете едно парченце и го залепете върху засегна­тия участък. На всеки 12 часа подменяйте пластира, като защи­тавате околната кожа с вазелин. (Ако се появи болка, незабавно отстранете пластира.) След няколко процедури чуждото тяло може да излезе навън или да се окаже достатъчно близо до по­върхността на кожата, за да го извадите с пинсета.

 

Какво са правили дървосекачите?

В доброто старо време, когато хората ежедневно сечали дърва за огнището, всеки мъж е страдал от подкожно забити тресчици. Дървосекачите си имали спе­циална техника за справяне с този проб­лем: те намазвали засегнатото място със затоплена борова смола и щом тя засъх­нела, я отлепвали заедно с тресчиците. Няма причина този метод да не подейст­ва и днес – трябва ви само смола или за­местител като PVA (поливинилацетатно) лепило или дори пилинг маска за лице.

 

 

Как да изкараме чуждото тяло под кожата ни?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *