Спешна помощ при вадене на чуждо тяло под кожата

Сигурно още си спомняте онези моменти от детството, когато майка ви се приближава към вас въоръжена с игла, за да измъкне забилата се в кожата ви тресчица.

 

Вие се мръщите и потръпвате от болка, а острият връх на иглата ви се струва много по-страшен от самото чуждо тяло. Има и по-безболезнени начини да отстраните проблема.

 

Защо чуждите тела под кожата създават проблем?

Каквото и да се забие в ко­жата ви – дървена тресчи­ца, парченце стъкло или метална стружка, ще изпитате силна болка, особено ако е засегнато чувствител­но място, например под нокътя. Не бива да се под­ценява и рискът от инфек­ция, ако чуждото тяло не бъде отстранено напълно.

 

Извадете го с лейкопласт

  • Ако подкожното тяло се подава навън, преди да посегнете към пинсетата и иглата, опитайте с лейкопласт: залепете го от­горе, притиснете внимателно, за да захване натрапника, и пос­ле рязко издърпайте. Този метод е особено ефикасен при мно­жество повърхностно забити тресчици.
  • „Изтеглете“ го на повърхността
  • Ако чуждото тяло е на върха на пръста ви, напълнете една бу­тилка (до 1 см от края на гърлото) с много гореща вода, топне­те засегнатия пръст и натиснете леко надолу. Топлината ще „из­тегли“ чуждото тяло. Винаги поставяйте бутилката на стабилна твърда повърхност, за да не се изгорите.
  • Потърсете в аптеката пластир за брадавици със салицилова киселина. Отрежете едно парченце и го залепете върху засегна­тия участък. На всеки 12 часа подменяйте пластира, като защи­тавате околната кожа с вазелин. (Ако се появи болка, незабавно отстранете пластира.) След няколко процедури чуждото тяло може да излезе навън или да се окаже достатъчно близо до по­върхността на кожата, за да го извадите с пинсета.

 

Какво са правили дървосекачите?

В доброто старо време, когато хората ежедневно сечали дърва за огнището, всеки мъж е страдал от подкожно забити тресчици. Дървосекачите си имали спе­циална техника за справяне с този проб­лем: те намазвали засегнатото място със затоплена борова смола и щом тя засъх­нела, я отлепвали заедно с тресчиците. Няма причина този метод да не подейст­ва и днес – трябва ви само смола или за­местител като PVA (поливинилацетатно) лепило или дори пилинг маска за лице.

 

 

Как да изкараме чуждото тяло под кожата ни?

 

 

Оценете статията
Оценка 1.9 от 17 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.