Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Естроген лекува влагалищната сухота

Сред най-неприятните последици на климактериума са чувството за влагалищна сухота и рецидивиращите инфекции на пикочните пътища и влагалището

 

естрогенТези оплаквания са резултат от намаляващото количество на женските полови хормони, чиято функция е да поддържа еластичността на тъканите и овлажняването на вагината. Изтъняването на влагалищната лигавица и на епителната тъкан, която покрива пикочния мехур и уретрата, е състояние, което се нарича урогенитална атрофия. Проучванията сочат, че 50% от жените над 60-годишна възраст се оплакват от симптомите на урогениталната атрофия. Освен с чувство за влагалищна сухота, което засяга до 45% от жените, състоянието се проявява и с усещането за парене, сърбеж, болка и слабо кървене по време на полов акт, често уриниране и затруднения при задържане на урина.

Спадащите нива на естрогените – женски полови хормони, които се произвеждат в яйчниците, са причина за нарушаване и на физиологичната влагалищна киселинност. В резултат на тези процеси често се развиват инфекции, които засягат влагалището и пикочния мехур по съседство. Инфекциите заедно с изтъняването на лигавицата на уретрата и пикочния мехур водят до проблеми със задържането на урина. Смята се, че този неприятен проблем засяга около 2/3 от жените в менопауза, но на практика е по-силно изразен при около 7-14%.

„Лечението на урогениталната атрофия се провежда най-успешно с локално приложение на естроген във влагалището -казва гинеколожката д-р Марина Михова. – То се назначава от лекар специалист на базата на редица изследвания. Локалните естрогенни препарати се предлагат под формата на крем и влагалищни глобули, прилагани два пъти седмично. Възможно е да се постави в горната част на влагалището и специален Лечението се назначава от специалист след проведени изследвания пръстен, съдържащ естро-ген. Той се сменя на всеки 3 месеца и не бива де се използва повече от две години. Пръстенът снабдява влагалището с естроген и подобрява овлажняването. Неудобството при него е, че е възможно да причини болка и дразнене. Добър ефект при вагинална сухота имат специално разработените лубриканти и овлажнители, които се използват непосредствено преди полов акт. Влагалищните промивки, освен ако не са изрично назначени от гинеколог, да се избягват, тъй като крият риск от инфекция и водят до допълнително раздразнение на травмираната лигавица. „, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *