ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Противогрипната ваксина пази от инфаркт

Хората на възраст след 50-те трябва да се ваксинират срещу грип – това ще ги запази и от инфаркт!

gripУчени от Австралия обявиха, че хората с проблемни, стесняващи се кръвоносни съдове могат да бъдат защитени от инфаркт чрез противогрипните ваксини. Във Великобритания безплатното ваксиниране е гарантирано за хората на възраст над 65, както и за жертвите на хроничната сърдечна недостатъчност.

Австралийците обаче предлагат тази програма да се глобализира и в нея да бъдат включени и по-млади хора – над 50 години, тъй като сърдечно-съдовите заболявания се “подмладяват”. Споменатата група изследвала около 600 пациенти на възраст над 40 години – от тях половината вече били с прекарани инфаркти. В търсене на връзка между тези проблеми и грипа се доказало, че възпалителните процеси при грип изтъняват стените на кръвоносните съдове. Това хипотетично води до блокиране на кръвообращението в определени ситуации, а оттам – и до инфаркти.

Тази хипотеза обаче в хода на изследването не била категорично доказана. Т.е. грипът не води автоматично до инфаркт. В същото време противогрипната ваксина има защитен ефект – тя намалява опасността от инфаркт с 45%, информират от medikforum.ru.

Медиците смятат, че дори и най-незначителният процент на подобрени показатели в борбата срещу грипа следва да се отчете. Проблемната група на възраст 50- до 64 години на практика се оказва най-незащитена: от една страна опасността от инфаркти там нараства, от друга – не е предвидена масова противогрипна профилактика. Интересно – някой знае ли как точно стои този въпрос в България?!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *