Внимавайте какви лекарства пиете, докато шофирате

Някои лекарства имат странични ефекти, които крият рискове, ако шофирате и приемате хапчетата преди и по време на път

заспал на волана Затова четете внимателно листовката на медикаментите. Сред възможните нежелателни ефекти са нарушена координация на движенията, вялост, сънливост, потисната нервна система. Те са характерни най-вече за психотропните, обезболяващите и антихипертензивните (за лечение на високо кръвно налягане) хапчета.

При нервно напрежение и възбуда най-често се прибягва до употреба на успокояващи средства (лексотан, атаракс, деанксит). Те предизвикват сънливост и забавят рефлексите. В случаите, когато шофьорът страда от главоболие, зъбобол или невралгична болка, за предпочитане е да вземе някое от най-баналните хапчета, като аспирин, панадол (парацетамол) или нурофен. Те са сравнително безопасни и не повлияват психомоторната сфера. Ако се налага да приемете лекарство за високо кръвно налягане, трябва да имате предвид, че този вид медикаменти е допустимо да се пият два часа преди сядането зад волана. В противен случай по време на пътуването кръвното може рязко да се понижи.

Някои противозачатъчни средства действат подобно на психостимулантите, като повлияват реакциите: вниманието се изостря, но се съсредоточава само върху централната част на зрителното поле, докато периферното зрение е силно размазано. Освен това самочувствието и увереността се повишават, което води до по-агресивен стил на шофиране.

Важно е да се знае, че шофирането е забранено след поставена местна упойка, колкото и краткотрайно да действа (при зъболечение или лека хирургическа интервенция).

Ако карате кола, винаги се съветвайте с лекар за въздействието на предписаното ви лекарство върху способността за шофиране, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *