Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

През лятото ни дебнат ухапвания от насекоми

Някои насекоми се хранят с кръв – в тази категория влизат комарите, кърлежи­те и бълхите.

Други (като осите и пчелите) жилят, в случай че са застрашени.

При ухапване комарите вкарват под кожата слюнка, която предизвиква местен оток, придружен от силен сърбеж. Жилото на пчелите и осите пробива рана и впръсква в нея секрет, про­вокиращ остра болка и в някои случаи алергична ре­акция.

За облекчаване на сърбежа

  • Натрийте ухапаното място с кубче лед. Това ще противодей­ства на възпалението, причиняващо сърбежа.
  • Етеричните масла спомагат за облекчаване на сърбежа при ухапвания от комари. Намажете засегнатото място с масло от евкалипт, карамфил или пиперлива мента.
  • Пиперливата мента има охлаждащо действие и може да сти­мулира кръвообращението в засегнатото място, ускорявайки заздравяването. Използвайте масло от пиперлива мента. Про­верете съставките в пастата за зъби, която използвате. Ако съ­държа масло от билката, нанесете малко количество върху въз­паления участък.
  • Дезодорантите за прилагане под мишниците съдържат съ­ставки, намаляващи кожното възпаление.
  • Потърсете спрей или гел против сърбеж с ментол – традици­онно средство за успокояване на кожата. Съхранявайте го в хла­дилника, за да е на разположение, когато ви потрябва. Охлаж­дането допълнително ще облекчи сърбежа.
  • Купете си крем Lanacane (с локален анестетик), Fenistil-gel (с антихистамин) или Eurax-HC (с хидрокортизон и кротамитон).

 

Силата на профилактиката при лечението на ухапвания от насекоми

  • Използвайте репелент за насекоми, съдържащ диетилтолуамид. Следвайте указанията, отбелязани върху опаковката. {Вни­мание: Препаратите със съдържание на диетилтолуамид над 10% не са подходящи за деца.)
  • Обработете дрехите си с препарат, отблъскващ насекоми­те. Перметринът е синтетичен вариант на вещество, което е от­крито в хризантемите. Предлага се под формата на спрей. На­пръскайте дрехите си от всички страни и ги окачете, за да из­съхнат. Репелентът е ефективен до няколко изпирания. Мрежи­те срещу насекоми трябва да се обработват с перметрин всеки месец.
  • Mosi-Guard Insect Repellent са гама натурални, нетоксични репеленти против насекоми, произведени от комбинация на масла от евкалипт. Подходящи са за деца и освен това не увреждат пластмасата и дрехите.

 

Кога да потърсим лекар?

  • Ако след ужилваме от пче­ла или оса са налице симп­томи като затруднено ди­шане, ускорен или слаб пулс, пребледняване, оток в устната кухина и гърлото или уртикариален обрив, незабавно позвънете в „Бърза помощ“ или отиде­те в най-близкото болнич­но заведение. Това са признаци на анафилактичен шок. Ужилванията мо­гат да бъдат опасни дори и за неалергични хора. Ако обривът е зачервен, реле­фен и окръглен или участъ­кът е разранен или инфек­тиран, незабавно се кон­султирайте с лекар.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Жилещи твари в морето

Черноморските медузи са представители на т. нар. мешести животни. Обикновено не са опасни, но съприкосновението с тях може да бъде доста неприятно. В най-честия случай причиняват леки кожни възпаления. Изплакнете засегнатия участък с морска вода и направете баня с оцет за 30 минути. При най-малкото съмнение за алергична реакция незабавно се обърнете към лекар.

 

Ухапвания от домашни животни

Домашният любимец също може да стане причина за посещение в болницата, осо­бено ако имате малки деца. Най-чести са ухапванията от кучета. По-редки са слу­чаите на ухапвания от котки, но при тях рискът от инфекция е 4 пъти по-висок. В случай на ухапване почистете старателно засегнатия участък с антисептичен пре­парат. Ако раната е голяма, дълбока или замърсена, незабавно се обърнете към лекар.

Може да е необходимо да се направи ваксинация против тетанус. Ако не сте сигурни за имунизационния си статус, при първа възможност обсъдете въпроса с личния си лекар.


Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *