Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рехидратирайте организма при хранително отравяне

Летните пикници, екскурзиите и храненето на открито могат да бъдат истинско забавление, но след тях невинаги ви е до смях.

 

Ако имате симптоми като гаде­не, повръщане, диария и коремни болки, вероятно сте получили хранително отра­вяне – форма на гастроентерит, причинена от консумация на храни и напитки, съ­държащи патогенни микроорганизми или произведени от тях токсични субстанции. В тази глава ще откриете някои съвети за бързо възстановяване и препоръки за про­филактика – за да сте сигурни, че това изпитание никога няма да се повтори.

 

Рехидратирайте организма при хранително отравяне

  • Един от най-сериозните рискове за здравето при диария и повръщане е обезводняването. Най-застрашени са малките деца и хората в напреднала възраст или с отслабена имунна защита. Приемайте обилно количество течности. Ако повръщате, пийте вода на малки глътки.
  • Възстановете загубените при диарията соли и захари, осо­бено ако не успявате да задържите никаква храна. Пригответе си възстановяваща напитка: изцедете сока на 2 портокала, доба­вете 1/ч ч. л. сол и 2 ч. л. мед и долейте вода до получаването на 500 мл. Пийте (на малки глътки) по 1 чаша през половин час, до­като състоянието ви се подобри.
  • Потърсете в аптеката Рехидрин или Хидратин алфа – препа­рати за перорално рехидратиране, които са достъпни без рецепта.
  • Приемайте топли и студени напитки, за да установите кои понасяте по-добре.
  • Пийте билкови чайове. Най-подходящи са лайката, мащерка­та, джинджифилът, пиперливата мента и резенето – всички те имат слабо антисептично действие и облекчават коремните болки.

 

Лечение с етерични масла

  • Вземете топла вана с добавени по 3 капки масло от здравец и джинджифил и 2 капки масло от пиперлива мента. Отпуснете се във ваната за около 20 минути, като от време на време доливате топла вода, за да поддържате температурата.
  • Добавете по 2 капки масло от чаено дърво, пиперлива мента, здравец и сандалово дърво към 5 ч. л. бадемово масло за основа. Изсипете разтвора в стъклена чаша и я загрейте на водна баня до 36 °С. Масажирайте корема с получената смес, като прилагате постоянен натиск с плавни движения по посока на часов­никовата стрелка.

 

Кога се получава хранителното отравяне?

Да се посочи конкретният причинител на хранително­то отравяне е изключител­но трудно. Може да е всич­ко, което сте консумирали от 10 дни насам допреди 1 час. Микроорганизмите са попаднали в организма ви или чрез заразена храна, която не е обработена пра­вилно, или благодарение на готвача, който е пропус­нал да си измие ръцете. Прилошава ви и ви тресе, мускулите ви болят и един­ственото, което ви се иска да направите, е да се свие­те в леглото и да спите, до­като свърши кошмарът.

 

Опасният ботулизъм – какво трябва да знаем, за да се предпазим?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *