Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-ефективните лечебни рецепти с мента и кориандър

Лечебните свойства на кориандъра са били известни още на медиците в древна Индия, Рим, Гърция и Средна Азия

кориандър

Индийските лечители препоръчвали плодове от кориандър като обезболяващо, пикочогонно, стомашно и укрепващо средство. В Тибет се използва при температура. Кориандърът е известен и като лекарство против кървене на венците, малокръвие и хипертония.

За лечение на нервна възбудимост се препоръчва следната настойка: 1 с.л. семена от кориандър се заливат със 100 мл водка, киснат в течение на 2 седмици, прецеждат се. Приема се по 10 – 15 капки три пъти на ден преди хранене.

При диария, цистит или инфекциозни заболявания на пикочните пътища помага следната настойка: 1 ч.л. семена се заливат с чаша вряла вода и киснат 2 часа. Приема се по 1/3 чаша три пъти на ден половин час преди хранене.

Не се препоръчва употребата на кориандър (нито за храна, нито като настойки и отвари) от хора, страдащи от гастрит и язва на стомаха с повишена киселинност, исхемична болест на сърцето и след инфаркт на миокарда. Противопоказан е също за болни от тромбоза, тромбофлебит, захарен диабет и приемащи лекарства, повишаващи съсирването на кръвта.

В древен Рим се смятало, че ароматът на мента повдига настроението, способства за задушевна беседа и прогонва злите духове. В народната медицина ароматната билка се употребява като болкоуспокояващо, жлъчегонно, антисептично и успокояващо средство.

При гастрит с повишена киселинност, колит, болести на черния дроб, жлъчния мехур, гадене и подуване на корема се препоръчва: 5 г мента се заливат с 200 мл вряла вода и киснат в термос 10 – 15 мин. Прецежда се. Приема се по 1 с.л. на всеки 3 часа.

Друга настойка от мента: 2 с.л. мента на 500 г вряла вода – ефективна при парене, свързано с повишена киселинност, както и при стенокардия, болезнена менструация, гадене. Приема се по 1 чаша 3-4 пъти дневно.

Отварата от мента се приготвя по следния начин: 2 с.л. сухи наситнени листа се заливат с чаша гореща вода, кипва се за 15 минути, охлажда се, прецежда се. Долива се преварена вода до изходния обем. Лекарството се приема затоплено по 1/3 – 1/2 чаша 2-3 пъти на ден 15 мин. преди хранене при захарен диабет.

Прекалената употреба на всички сортове мента (освен маточина) е противопоказана за силния пол. Още преди 5000 години японците предупреждавали жените: ако не обичате мъжа си, правете му чай от мента, той ще е добър работник, но вечер ще забравя, че сте жена“. Слабият пол също не бива да се увлича по ментови лекарства – прекалената им употреба може да предизвика разстройство в дишането и болки в сърцето, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *