Кои са полезните и вкусни хранителни тандеми?

Терминът „хранителен синергизъм“ се е появил отскоро и означава, че някои продукти усилват полезните свойства помежду си

грозде

Така се оформят „сладки тандеми“, които е желателно да се употребяват едновременно при хранене.

СИРЕНЕ И ГРОЗДЕ

Този устойчив съюз се е образувал от чисто гастрономични съображения: гроздето прекрасно подчертава вкуса на някои сирена. Но наскоро специалисти открили интересна закономерност: калцият, присъстващ в сирената и в други млечни изделия, се усвоява по-добре в присъствието на плодове и зеленчуци, в това число и грозде.

Не само киселомлечните продукти се комбинират добре с магданоз, копър и кориандър. Тази смес лежи в основата на много кавказки блюда. Нискомасленото сирене добре се съчетава със зелени чушки, листа от грозде и ядки: всички тези продукти способстват за усвояването на калция. Изключение: Не бива да се употребяват киселомлечни продукти заедно с киселец, ревен и спанак, защото тези растения съдържат киселина, която се свързва с калция и пречи на усвояването му в червата. Животинските мазнини също затормозяват процеса на усвояване на калция, затова например съчетанието на извара и сметана не може да се нарече удачно. Не бива да се хапват едновременно извара и сандвич с пушен колбас или варено яйце.

МЕСО И „АСКОРБИНКА“

Месото е главен доставчик на желязо, необходимо за кръвотворния процес в организма. Но този микроелемент може да се усвоява само в присъствието на достатъчно количество витамин С (аскорбинова киселина), който се съдържа в пресните плодове и зеленчуци. Най-много „аскорбинка“ съдържат цитрусовите плодове, зелените ябълки, сливите и кивито, затова след всяко месно ястие се старайте да хапнете един от тези плодове. А през лятото можете да ги замените с ягоди, малини, касис, боровинки и други горски плодове. Желателно е тези дарове на природата да се употребяват сурови, защото, за разлика от желязото, витамин С се разрушава при термична обработка и дълго съхранение. Изключение Усвояването на желязото се възпрепятства от фитатите – вещества, съдържащи се в брашната. Затова кашите не са най-подходящата карнитура за месо. Също така вредни са и танините, присъстващи в чая и кафето, които не позволяват на организма да получи желязо в нужния обем. Любовта към чая сред жителите на Средна Азия е довела до това, че желязодефицитната анемия се среща там по-често откъдето и да било другаде. В Азия пият чай преди, по време и след хранене, блокирайки с танините йоните на желязото. По време на хранене може да се пие портокалов или ананасов сок, в които има достатъчно вит. С, за да се усвои желязото максимално, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *