Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какъв хранителен режим да спазваме при постоянно чувство на изтощение

Постоянното чувство на изтощение ви потиска и демобилизира. През половината от времето се борите стоически със съня и не успявате да оползотворите деня си.

Понякога най-добрият избор е промяната в режима на хранене и на двигателна активност. В други случаи единственото решение е да отделите достатъчно време за сън. Препоръчва се и консултация с лекар, за да ви бъдат назначени изследвания за хипотиреоидизъм, анемия, дефицит на витамин В12 и други заболявания, които могат да предизвикат умора.

Хранителен режим

  • Пълноценната закуска е изключително важна при лечението на умората. Останалите хранения за деня разделете на няколко по-малки порции, като се стремите да ограничите енергийната им стойност до 300 ка­лории. Така ще поддържате стабилно ниво на кръвната захар.
  • Въздържайте се от храни, богати на рафинирани въглехид­рати (бяла захар и бяло брашно). Те предизвикват временно по­вишаване на нивото на кръвната захар, последвано от рязък спад до много по-ниски стойности. Намалете консумацията на тестени и сладкарски изделия – от тях ще се почувствате още по-уморени.
  • Увеличете приема на комплексни въглехидрати. Редовно включвайте в менюто си храни, богати на фибри (като варива, зеленчуци и пълнозърнести продукти). Това ще стабилизира ни­вото на кръвната захар.
  • Намалете консумацията на мазни храни. С оглед на оптимал­ното функциониране на надбъбречните жлези, които пряко влияят върху обмяната на веществата, приемът на наситени маз­нини не трябва да надвишава 10% от общия прием на мазнини.
  • Измийте един необелен картоф, нарежете го на филийки и го накиснете във вода за 1 нощ. На сутринта изпийте сока. Мощ­ното му тонизиращо действие се дължи на високото съдържание на калий. Организмът ви се нуждае от този минерал за пра­вилното функциониране на нервите и мускулите. Според някои природолечители умората най-често е свързана с дефицит на жизненоважни хранителни вещества.

Бързи мерки

  • Ароматизирайте носната си кърпа с 2 капки масло от пипер­лива мента или вземете топла вана, като добавите към водата 2 капки масло от пиперлива мента и 4 капки масло от розма­рин.
  • Легнете по гръб и повдигнете ходилата си над нивото на сърцето. Подобни упражнения практикуват йогите в Индия за подобряване на концентрацията и стимулиране на кръвоснабдяването на мозъка.

 

Етеричните масла премахват напрежението и умората!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *