ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За по-голям ефект: Кои лекарства с каква храна трябва да се приемат?

Лекувате ли се с антитуморни препарати, търсете храни, които подпомагат кръвотворната функция: черен дроб, риба, моркови, копър, нар

лекарства храна

Ако на някой етап от живота ви се наложи да приемате мастноразтворими витамини A, D, Е, F и К, правете го след прием на богата на мазнини храна, иначе не могат да се абсорбират от червата. Мазната храна обаче не е подходяща при прием на лекарства при бъбречна инфекция. Те, както и съдържащите захари храни понижават свойствата на противоглистните препарати.

Аспирин с мляко или вода

На всеки му се налага при настинка или болки да пийне аспирин, но не е добре да го глътва с портокалов или друг кисел сок. Млякото е най-подходящо или чистата водица. Ако имате анемия и приемате препарати, в които се съдържа желязо, не бива да посягате към млечните продукти и още към кафе, чай, орехи, тестени изделия.

Налага ли ви се да пиете антибиотици, изолирайте от менюто си кафето и колата. Тези напитки може да намалят ефективността на повечето антибиотици, например на популярните пеницилини. Ако приемате такива, ограничете също и консумацията на месо (вкл. пилешко), захар 1 час преди и 2 часа след приема на медикамента. Хинолоните – също често използвани антибиотици (ципрофлоксацин, левофлоксацин), трябва да бъдат приемани на празен стомах или с храна, различна от млечни продукти. Въздържайте се от мляко и производните му храни поне 2 часа преди и 2 часа след употребата на този клас антибиотици.

Антидепресанти

Взимате ли антидепресанти като золофт и прозак, забравете за отлежалите сирена или ферментиралите храни, богати на тирамин. Комбинацията им може да повиши кръвното ви налягане. Други, съдържащи тирамин храни и напитки, включват соевия сос, тофу, алкохол, авокадо, банани, кофеин, женско биле, стафиди. Приемате ли медикаменти за понижаване на холестерола, заменете грейпфрутите, портокалите и сока от тях с други плодове, особено в сутрешната си закуска. Лекарствата, съдържащи селегилин, който се използва за лечение на болестта на Паркинсон, не трябва да се съчетават с храни, които съдържат тирамин, като: отлежало сирене и кашкавал, сухи салами и трайни колбаси, соев сос, ферментирали соеви Зърна, соева паста и сос терияки, тофу, кисело зеле, месо и риба, съхранявани в хладилника повече от 3-4 дни, червено или бяло вино (допуска се до 60 мл на ден), всякакви храни и напитки с кофеин, бира (не повече от 500 мл на ден), ликьори или дестилирани спиртни напитки като бренди, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *