Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Анемия по време на бременност

Какво казват изследванията?

бременност анемия

Първо нека уточним, че понижаването на стойностите на хемоглобина е нормално. Обемът на кръвта се увеличава, в тялото се задържат повече течности и така тя се разрежда. Ако нормалните стойности са около 120-160 г/л, то за гранична при бременност се счита стойност около 100 г/л. В случай че паднат надолу, е добре да се направи специализирана консултация с хематолог, за да бъдат проследени нивата на други два важни показателя – серумното желязо и нивата на витамин В12. Серумното желязо показва концентрацията на желязо в кръвта, а стойностите на витамин В12 са важни, защото тялото се нуждае от него за производството на червени кръвни телца. Тоест едно по-задълбочено изследване дава възможност на специалистите да преценят на какво се дължи анемичното състояние и как да бъде лекувано.

Храната като лекарство

Макар че често сочат вегетарианците като най-предразположени към такива състояния, ниският хемоглобин може да бъде факт при всяка бременна. Важно е да се стимулират всички механизми на тялото за добро усвояване от храните. Дали ще изберете богатите на желязо цвекло, елда, леща, коприва, или червеното месо ще бъде ваше решение. Важното е в организма да постъпва достатъчно количество витамин С, за да може желязото да бъде усвоено. В това отношение може да помогнат пресните плодове и зеленчуци като портокали, ягоди, броколи и много други. От значение са и храните, съдържащи витамин В12/ тъй като той не може да бъде синтезиран от организма, а трябва да постъпи чрез това, което консумираме. После при определени условия се образува от бактерии в червата. Морските дарове (сьомгата), сиренето и яйцата го съдържат. Понякога изглеждащ като В12 дефицит е всъщност недостиг на фолиева киселина. За да предотвратите това състояние и да не се стига до лечение, включете в дневното си меню храни, които са богати на фолиева киселина (или витамин В9) като леща, боб и грах; зеленолистни зеленчуци като спанака; аспержи и царевица; пшеничен зародиш, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *