Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кое е подходящото лечение при сухота в устата?

Ако сухотата в устната кухина затруднява говора ви, незабавно трябва да обърнете внимание на този проблем.

 

Консултирайте се с лекар за възможната причина и помислете за прием на препарат, стимулиращ слюноотделянето и помагащи за лечението на сухотата в устата. Междувременно приемайте обилно количество течности и опитайте лечебните средства, предложени в тази глава.

 

Защо се получава сухотата в устата?

Лигавицата на устната ку­хина се изсушава в резултат на недостатъчно слюноотделяне. Състоянието може да бъде провокирано от прием на медикаменти, както и от облъчване, хи­миотерапия или операция за лечение на рак на устна­та кухина. Причината може да бъде и автоимунно за­боляване – т. нар. синдром на Сьогрен, при който имунната система атакува екзокринните жлези, ов­лажняващи лигавицата. Су­хотата в устата се свързва и с напредването на възраст­та – проблемът се среща при около 40% от хората над 65 години. Тъй като от­делянето на слюнка е ес­тествен защитен механи­зъм срещу редица заболя­вания в устната кухина, су­хотата на устната лигавица е предпоставка за лош дъх, афти, гъбични и бактериал­ни инфекции и стоматоло­гични заболявания.

 

Проверете домашната аптечка:

  • Прочетете внимателно информацията в листовките на ме­дикаментите, които приемате. Ако сухотата в устата е посочена сред страничните им ефекти, помолете личния си лекар да ви предпише други лекарства. Сред препаратите, които най-често водят до намалено слюноотделяне, са повечето антихистамините и деконгестантите, както и Еналаприл, Флуоксетин, Амлодипин и Пароксетин.

 

Пийте повече вода

  • Когато излизате на открито, винаги носете със себе си бутил­ка вода.
  • За стимулиране на слюноотделянето добавете към водата мал­ко лимонов сок или 1 ч. л. ябълков оцет.

 

Стимулирайте слюноотделянето

  • Дъвчете дъвка без захар или смучете карамелени бонбони. Дъвките без захар, съдържащи ксилитол, потискат развитието на бактериите, които причиняват кариес.
  • Подправяйте ястията си с лют червен пипер. Той предизвик­ва сълзене и повишено слюноотделяне.

Причинителите и враговете на лошия дъх

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *