Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стресът провокира проблеми с щитовидната жлеза

Над 300 милиона души по света имат проблеми с щитовидната жлеза, като се предполага, че повече от половината не знаят за своето състояние

щитовидна жлеза

Най-голямата жлеза с вътрешна секреция е основният регулатор на метаболизма и с производството си на тиреоидни хормони играе ключова роля за здравето. При нарушена функция тя произвежда твърде много или твърде малко хормони. Повишената секреция на щитовидните хормони води до тиреотоксикоза, която включва болестни състояния като Базедова болест, гуша, токсичен аденом (възел). Промените във функцията на жлезата могат да се отразят съществено на други системи в организма – сърдечносъдовата, половата, гастроинтестиналния тракт.

Според изследванията проблеми с щитовидната жлеза имат най-вече хора от 20 до 40-годишна възраст, които се занимават с интелектуален труд. Жените са 6-7 пъти по-засегнати. Медицинската наука все още не е изяснила защо те са по-уязвими, но пък са известни много начини за успешно лечение. Предполага се, че е заради по-деликатното хормонално равновесие в женския организъм. Заболяванията на щитовидната жлеза са свързани със стресовите ситуации и психическите напрежения на съвременното всекидневие. Силен емоционален момент (смърт на близък, остър стрес) може да отключи повишеното производство на щитовидни хормони. Същото важи и за хроничните психични травми – например системни неприятности на работното място. Болестта може да настъпи в пубертета, както и в критическата възраст.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *