ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

12 причини да ядем краставици с уважение

Освен че са вкусни, краставиците – оказва се – са и много полезни. Изобщо не е вярно, че този зеленчук съдържа само вода и целулоза!

krastaВсе пак трябва да се признае, че те са най-сочните зеленчуци: съдържанието на вода тук е 95-97 процента. Останалото е азотисти съединения, целулоза и органични киселини, ефирни масла, витамини В, А, С, РР, Е, Н, минерали и микроелементи. Първата причина да оценим водното съдържание на краставицата е фактът, че водата в нея е специална – тя е структурирана, или жива.

Тази вода подпомага оптимизацията на всички системи в организма. Благодарение на нея успешно се балансира работата на сърцето, черния дроб и бъбреците.

Втори плюс в “полезния” списък са минералните вещества в краставицата: това са калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, желязо. Високото съдържание на калий подпомага извеждането на излишната вода от организма и нормализирането на кръвното налягане.
Трето: в краставиците има йод в лесноусвояема форма. Известно е, че любителите на краставици не страдат от проблеми с щитовидната жлеза.

Още един плюс за калия: в комплект със силиция и сярата от уникалния зеленчук допринася са здрави нокти, коса и кожа. Петата причина да не се отказваме от краставиците е това, че те единствени от зеленчуците съдържат тартронова киселина: вещество, което потиска преобразуването на въглехидратите в мазнини. Ето защо краставиците са един от най-ефективните диетични продукти, при това не само заради нискокалорийната си характеристика! Диетолозите препоръчват за строен летен силует един разтоварващ краставичен ден в седмицата, когато можете спокойно да карате с по килограм и половина пресни краставици.
Шесто – те са добро средство за поддържане на киселинно-основния баланс. На седмо място – очистват организма, извеждат песъчинки от бъбреците, стимулират работата на отделителната система. Прочистват жлъчните пътища. Осмо: сокът от краставици успокоява при упорити кашлици, има обезболяващо и противовъзпалително действие. Народната медицина препоръчва микс от сокове – краставица, ябълка и домат, равни части, с добавена една скилидка чесън. Миксът подобрява кръвната картина. За капак – краставицата е класическо козметично средство, което прави кожата спокойна и свежа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *