Леворъките вземат по-разумни решения

Хората, които пишат и рисуват с лявата ръка, са склонни да вземат по-обмислени решения в сложни ситуации.

levЛеворъките (левичарите) обмислят по-подробно действията си и се опитват да прогнозират последствията от тях. Това твърдят учени от университета Дънди във Великобритания. По-голямата част от човечеството, която си служи предимно с дясната ръка, в аналогични ситуации е спонтанна и склонна да действа импулсивно.

Много е възможно причина за това разделение да е фактът, че светът е устроен по-удобно за десноръките – огледайте например как са монтирани дръжките на вратите или мишките на компютрите. Това по принцип принуждава “леваците” да са по-концентрирани и да търсят собствени пътища за решаването на всеки проблем.
Британското откритие е било прието с доста смут в научната общност и дори се счита за революционно. В изследването са били включени 100 човека, наполовина лево- и десноръки. Всеки от тях трябвало да решава набор от компютърни задания.
Общото впечатления: “десните” били доста неспокойни като цяло. Те бързали да направят задачата набързо и дори да я претупат, за да преминат по-нататък. “Левите” за разлика от тях действали според правилото “седем пъти мери – веднъж режи”.

Психолозите уверяват обаче, че чувството за тревога и притеснение при леворъките е постоянно, докато при другите се появява само от време на време. Вероятно по тази причина левичарите по-добре се справят в ситуации на стрес – имат тренинг и могат да управляват подобни състояния. Точно затова в критични ситуации те остават с хладен ум и действат по-точно, коментират от medlinks.ru.
Според статистиката всеки десети човек в света е “левак” – в това число Обама, Леонардо да Винчи, Джими Хендрикс и Албърт Айнщайн.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *