ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Подценяването на съня е заплаха за здравето!

Как се чувствате през деня в голяма степен зависи от това колко добре сте спали през нощта.

Ако имате проблеми със съня си, трябва да търсите причини в ежедневието си. Какъв е графикът ви за сън, навиците ви преди лягане и начинът ви на живот всеки ден са определящи за качеството на съня. Нашите съвети ще ви помогнат да оптимизирате своя сън, така че да можете да бъдете продуктивни, психически стабилни, емоционално балансирани и пълни с енергия през целия ден без да се налага да правите специално лечение.

Съвет 1 – Спазвайте редовен график за времето на сън!

Лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден. За лягане изберете време, когато обикновено се чувствате уморени, така че да не се мятате и въртите в леглото. Опитайте се да не нарушавате рутината в събота и неделя. Ако получавате достатъчно сън, трябва да се събудите естествено без аларма. Но ако ви трябва будилник, за да се събудите навреме, може да се наложи да определите час за по-ранно лягане.

Една или две седмици, когато сте свободни, трябва да експериментирате с лягането и ставането по различно време, за да откриете вашия оптимален график за сън.

Съвет 2 – Регулирайте естествения хормон мелатонин, който помага за съня. Производството му в организма се контролира от светлината. Вашият мозък секретира повече мелатонин през нощта, когато е тъмно и по-малко през деня, когато трябва да сте будни. Много аспекти на съвременния живот нарушават естественото му производство от организма, а с него и съня. Ако прекарвате дните си в офис, далеч от естествена светлина, това може да направи мозъкът ви сънлив. След това вечерта и в късните часове, светлината от телевизора или компютърния екран потиска производството на мелатонин. Затова: увеличете престоя си на светлина през деня, махнете слънчевите очила, опитайте се да преместите бюрото си близо до прозорец. През нощта изключете телевизора и компютъра, опитайте се да слушате тиха музика или аудио книги. Ако се събудите през нощта, за да отидете до тоалетната, използвайте съвсем бледа светлина от слабо фенерче – така по-лесно ще се върнете към съня си след това.

 

Дали вашата спалня е вредна за здравето ви?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *