Безплодните мъже не различават сладко от горчиво

Способността на един мъж да различава сладко от горчиво има директна връзка с плодовитостта. Специфичните белтъчини, помагащи на вкусовите усещания, въздействат и на образуването на здрави сперматозоиди.

vkusТази зависимост е била открита от екип на Monell Centre във Филаделфия, информират от medikforum.ru. Според учените подробното й изследване може да помогне при създаването на нова методика за лечение на мъжкото безплодие. Не е изключено на базата на това откритие да бъдат разработени и ново поколение мъжки контрацептиви.

Откритието е било направено случайно при изследването на вкусови усещания при мишки. Изследователите коментирали един интересен факт: вкусовите рецептори на гризачите са разположени не само върху езика, но и в други части на тялото, включително стомаха и чревния тракт. В хода на експериментите те модифицирали опитни мишки, като отнели два белтъчни компонента от вкусовите им рецептори. В резултат на модифицирането гризачите станали безплодни.

Експериментът доказва връзката между вкусовата система и мъжката репродуктивност, обобщава екипът от Филаделфия. Ясно е, че компонентите на вкусовата система играят важна роля в другите системи на организма. Чрез медикамента клофибрат впрочем безплодните мишки успели много бързо да възстановят добрата си репродуктивна способност.
Любопитното е, че въпросното лекарство се използва при лечение на липидни разстройства, като например повишен холестерин.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *