Хранене два пъти на ден: полезно ли е?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Две големи порции на ден – вместо пет-шест малки, успешно топят наднормените килограми.

porciaПолезно ли е двукратното хранене? Идеята има и поддържници, и критици, описват от medikforum.ru. Храненето само по два пъти на ден е по-успешният вариант при програми за редукция на теглото, твърдят експерти от Американската асоциация по диабет.

Да се нахраниш с две големи порции съвсем не означава, че ще натовариш организма си с повече калории. Въпрос на разпределение! Препоръчително е дори въпросните големи порции да са олекотени – т.е. да са с по-ниска калорийност, което се постига за сметка на салатите и несладките плодове. Ако човек се храни по-рядко, нивото на мазнините в черния дроб пада бързо, а чувствителността към инсулина в кръвта се повишава и регулирането става без забавяне. При шесткратното хранене например не се забелязват такива прояви.

Твърденията на американските специалисти почиват на изследвания върху здравето на 54 доброволци. В продължение на 12 седмици те спазвали експериментален хранителен режим – отначало се хранели по 6 пъти на ден с малки порции, а след това – по два, с големи. Системните наблюдения потвърдили хипотезата, че двукратното хранене дава възможност за по-бързо редуциране на теглото. Важно е да се каже, че и при двата варианта калориите в храната били едни и същи, но разпределени по различен начин.

Още нещо: хората, които искат да отслабнат чрез двукратен прием на храна, трябва да си осигурят точни часове за това. Закуската е абсолютно задължителна и трябва да се случи между 6 и 10 часа. За обяда е посочено времето между 12 и 16 часа. Доста хора смятат, че това е неизпълнимо – особено работохолиците от безбройните офиси. За много от работещите хора най-сериозното похапване е вечер, а тази диета изключва вечерния прием на храна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *