ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Децата също сънуват кошмари

Знаем, че сънищата възникват по време на т.нар. лека фаза на съня – тоест или веднага след заспиване, или преди събуждане

деца кошмари

Ако детето е много уморено и превъзбудено, сънят му не е дълбок през цялата нощ и то може да сънува много и при това обикновено страшни сънища.

Често дори не забелязваме колко много фактори влияят на психиката и от там – върху сънищата на детето, не подозираме, че то може да се развълнува от много неща. Колкото сме по-взискателни към него, толкова по-неуверено се чувства то. Ако се държи предизвикателно, а ние утвърждаваме своя авторитет с още по-голяма сила, огорчението му може да бъде много по-голямо. Може да се появи чувство за вина, защото ни е разочаровало, или от враждебността, която изпитва към родителите си. Всичко това, разбира се, то ще преживява в съня си, когато мозъкът прехвърля образите, които ние наричаме сънища. Детето толкова ще се проникне от тази враждебност, чувство за
вина и самонаказване, че те по мистериозен начин ще се проявят и в сънищата му и ще го плашат, без дори то да осъзнава това – както впрочем става и с нас, възрастните.

Всичко това потвърждава факта, че дете, което сънува кошмари, обикновено през деня е преживяло много страхове и напрегнати конфликти с родителите. И още: тласък за появата на кошмарите могат да бъдат и страшните приказки, които някои родители четат на децата си преди заспиване, филм, който са гледали – например с вампири или призраци, някаква страшна история, чута от приятелчета, и т.н.

Когато става дума за кошмари, препоръките как да избавите детето от тях са много прости. Всичко, което можем да направим за подобряване на отношенията ни с децата, да ги предпазим от „ужасите“ на реалността и света на изкуството в различните им прояви, може да пропъди кошмарите.

Понякога сме прекалено нетърпеливи, когато се опитваме да развиваме у децата някои особени свойства-и навици – като например смелост, спортен дух, добри маниери. Прекалено настойчиво понякога изграждаме у децата тези добродетели и ги плашим, вместо да пробудим желанието им да овладеят полезните навици или да придобият нужните черти от характера. В резултат децата виждат причината за своите страхове в нас, родителите.

Ако се сърдим, дразним се, когато децата се бавят, вместо да си лягат да спят, само усилваме тревогата им и без да го желаем, влошаваме състоянието им, предизвиквайки кошмари. Подобни изблици от наша страна са изключително вредни. Не смятайте, че глезите детето, когато проявявате нежност, помагайки му да се съвземе от страшния сън, който е сънувало. Не забравяйте, че за малкия човек кошмарите са реалност, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *