ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шок! Проказата се завръща!

Проказата е описана в научна и художествена литература като едно от най-тежките заболявания на Средновековието. Доскоро се смяташе, че болестта е отмряла – но днес се твърди, че от нея страдат повече от 10 милиона души и броят им се увеличава всяка година с още 250 000.

lepra-5502Неотдавна палеобиолози от Тюбинген успяха да “възкресят” щама на проказата по ДНК, съхранена в човешки скелет. Находката е позволила на изследователите да възстановят генома на бактерията и да си дадат сметка, че принципно той не е по-различен от този на активните днес болестотворни микроби.

Известно е, че в миналото проказата се е считала за силно заразна болест и заразените са били изолирани в колонии, които нямали право да напускат до края на живота си. Има хипотеза, според която болестта е изчезнала, когато човечеството си изработило имунитет към нея.
За науката е важно да разшифрова всички подробности около заболяването, тъй като има вероятност то да се активира отново, пише utro.ru. Проказата /Болест на Хансен/ има дълъг инкубационен период и понякога признаците й се проявяват до 25 години след заразяването. Инфекциозното заболяване се причинява от микробактериите Mycobacterium leprae. Страданието засяга нервната система и кожата, видимо най-очебийно по лицето, китките и ходилата.

Наскоро бе обявено, че в Ирландия е регистриран случай на проказа. Касае се за мъж от Бразилия, който вероятно се е заразил в родината си преди десет години. Макар да е известно, че заразяването може да стане по въздушно-капков път, здравните власти уверяват, че няма страшно! Тази форма на проказа, за която става дума, се поддава на лечение със съвременни медикаменти и отшумява без трайни поражения.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *