Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява предменструалният синдром (ПМС)?

Проблемът не е в главоболието, нито в променливото настроение. Не е дори в подуването и коремните болки.

 

Проблемът е, че всичко това се повтаря месец след месец, след месец… Днес специалистите са на мнение, че най-доброто средство за облекчаване на симптомите е физическата активност. Разхождайте се, танцувайте, плувайте или се занимавайте с фитнес и точно преди очакваното начало на оплакванията повишете степента на натоварване. Опитайте и стратегиите, предложени по-долу.

 

 

Какъв е проблемът?

Оплакванията започват 1-2 седмици преди начало­то на поредната менструа­ция. Обикновено включват болезненост в гърдите, променливо настроение, главоболие, болки в кръста и подуване на корема. Спе­циалистите все още не са наясно защо при някои жени тези неразположения са по-силно изразени, от­колкото при други. Смята се, че проблемът се дължи на хормонален дисбаланс, основно свързан с нивата на естрогена и прогестерона, които понякога точно преди началото на мен­струацията се повишават драстично, а след това ряз­ко се понижават. Тези коле­бания се отразяват на ни­вото на серотонина, който регулира настроението.

 

Спортувайте

Всеки ден отделяйте по 20-30 минути за аеробни упражне­ния, дори и когато сте неразположена. Най-добрият избор са разходките и плуването, но ако подобни занимания са твърде скучни за вас, можете да карате кънки, да танцувате, да трени­рате кикбокс или да посещавате курсове по водна аеробика. Тре­нирайте, докато се изпотите. Интензивната физическа актив­ност понижава нивото на естрогена и на хормоните на стреса, като стимулира производството на ендорфини – естествени болкоуспокояващи средства, които подобряват настроението и облекчават напрежението в мускулите. Освен това упражнени­ята възпрепятстват задържането на течности в организма.

 

Хранителен режим

  • Ограничете консумацията на сол 1 седмица преди началото на поредната менструация. Солта води до подуване на корема и задържане на течности в организма. Избягвайте консервирани­те храни, готовите сосове и тестените закуски – те са с високо натриево съдържание. Същото се отнася и за фабричния хляб.
  • Намалете приема на алкохол и кофеин. Те засилват неразпо­ложението в предменструалните дни.
  • Редовно включвайте в менюто си храни, богати на фибри, които стимулират елиминирането на излишния естроген, на­пример пълнозърнест хляб, зеленчуци и бобови култури.
  • Пийте много вода – най-малко по 8 чаши на ден. Така излиш­ната сол ще се отдели чрез урината.
  • Откажете се от сладките закуски между храненията. Апети­тът за сладки храни се засилва значително преди менструация, но бонбоните и бисквитите предизвикват рязко повишаване на нивото на кръвната захар, последвано от бързо понижаване, с което се обяснява появата на умора и раздразнителност. Когато жадувате за „ударна доза“ захар, хапнете пресни плодове. Това ще се отрази благоприятно и на настроението ви.

Защо имаме болезнена менструация

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *