ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Предменструален синдром е резултат от хормонален дисбаланс

Почти 75% от жените, които имат менструация, се оплакват от физическите и емоционалните симптоми на предменструалния синдром (ПМС).

Въпреки че това е строго индивидуално преживяване, ПМС се характеризира с редица признаци, включително променливо настроение, лесно разплакване, раздраз­нителност, подуване (задържане на течности), безсъние, умора, непреодолим апетит, главоболие (понякога мигрена), болезнени гърди и депресия. Симпто­мите най-често се появяват седмица или няколко дни преди менструацията и продължават през първите дни от нея. Ако станат изключително непоносими и пречат на нормалното протичане на ежедневието, е най-разумно да потърсите медицинска помощ.

Конкретната причина за ПМС все още не е известна, въпреки че според някои теории той може да е резултат от хормонален дисбаланс. Именно това вероятно предизвиква промените в настроението и непреодолимия апетит. Предварител­ните изследвания показват наличието на връзка между ПМС и аномалиите в ме­таболизма на простагландините (хормоноподобни вещества) или хормона прогестерон. Освен това ПМС може да е свързан и с понижени нива на серотонин в мозъка, който е химическото вещество, участващо в регулирането на настрое­нието, апетита и на усещането за добро физическо състояние като цяло.

Най-нови проучвания

Едно неотдавнашно проучване сочи, че хранителен режим, в който липсва ме­со, може да облекчи симптомите на ПМС. Учените помолили 33 жени да се придържат към режим без месо в про­дължение на два месеца, след което за още два месеца да се върнат към оби­чайния си начин на хранене.

Оказало се, че когато жените спазвали диета без месо, се наблюдавали по-мал­ко симптоми на ПМС, по-малко мен­струални спазми, по-малко задържане на течности, както и по-ниски нива на холестерол. А като бонус, те успели да стопят и излишни килограми.

След връщането към обичайния начин на хранене се появили отново и симпто­мите на ПМС, менструалните болки и килограмите. Авторите на изследването са на мнение, че ограниченият прием на мазнини и възприемането на вегета­риански хранителен режим водят до промяна в нивата на естрогена.

 

 

Хормонално влакче на ужасите?!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *