Лошият сън съсипва женското сърце

Лошият сън влошава здравето на жените, които страдат от сърдечни болести. По тази причина е изключително важно пациентки със сърдечни проблеми да се грижат за качеството на съня си.

sonСърдечните заболявания у жени се усложняват заради различните разстройства на съня, твърдят учени от Калифорнийския университет. Особено нездравословно е прекалено ранното събуждане сутрин, отбелязват от medikforum.ru. Нощният сън на всяка цена трябва да е с продължителност най-малко 6 часа. Краткият или накъсан сън на сърдечно болните пациентки увеличава двойно възпалителните процеси в организма. Това усложнява и основното заболяване.

Изводите на учените от САЩ са били направени след петгодишни наблюдения върху здравните истории на 700 възрастни жени. Статистиката убедително показала, че жените с лош сън страдат два – до два и половина пъти по-често от възпаления, сравнено както с мъже, така и с пациентки със същия здравословен проблем, но с добър сън.

Хипотезата, която изследователите считат за най-точна в случая, е че ключова роля в разстройството на съня има недостигът на естроген през менопаузата. С това е свързана и по-честата проява на възпалителни процеси, които усложняват работата на сърдечно-съдовата система. Възрастните мъже в аналогични ситуации се радват на защитата, осигурявана им от съхранените нива на тестостерона.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *