Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Специални мерки при навяхвания и разтежения

навяхвания, разтежения, стоп пейн,

  • При навяхване мускулите около съответната става са с огра­ничена подвижност – отчасти заради болката, отчасти заради контузията. Препоръчва се ежедневно да отделяте по няколко минути за леко раздвижване, като внимавате да не прето­варвате ставата. Така ще ускорите процеса на оздравяване.
  • Защитете ставата и ограничете отока със специална еластич­на превръзка (ще я намерите в повечето аптеки).
  • 3 дни след контузията започнете загряващи процедури. (Ако избързате с тази терапия, рискувате да предизвикате разширя­ване на отока.) При навяхване на глезена най-добрият избор е топлата вана. Можете да използвате също електрическа възглав­ница или бутилка с гореща вода.
  • 3 пъти дневно (преди хранене) приемайте по 500 мг бромелин (бромелаин) – ценен ензим, който стимулира кръвообра­щението, облекчава болката и редуцира отока.

Силата на профилактиката

Ако спортувате, можете да намалите риска от разтежения и на­вяхвания, като спазвате следните съвети:

  • Независимо с какъв спорт се занимавате, винаги разтягайте мускулите на подбедриците преди и след тренировка. Консулти­райте се с треньор по физическа подготовка, за да научите кои са най-подходящите упражнения за тази цел.
  • Подбирайте подходящ терен за спортните си занимания – с равна и възможно най-мека повърхност. По-добре е да тичате на трева, отколкото на асфалт. Ако тренирате аеробика, засте­лете пода с пружинираща дунапренена постелка.
  • Носете спортни обувки с добре уплътнени подметки и адек­ватно оформени извивки под свода. Консултирайте се с подиатрист (специалист по заболявания на ходилата) за избор на под­ходящи стелки.
  • Преди да си купите спортни обувки, потърсете съвет от спе­циалист. Ако при тичане извивате глезените си навътре (т. нар. пронация), изберете модел, който компенсира този дефект. В противен случай сухожилията ви ще се пренапрягат, което по­вишава риска от разтежения.
  • Няма универсални спортни обувки – всеки модел е проекти­ран с оглед на определен тип натоварване на ходилата и глезе­ните. Например маратонките за бягане са крайно неподходящи за скуош. Купете си обувки специално за спорта, с който се за­нимавате.
  • Не чакайте спортните ви обувки да се износят, за да си ку­пите нови. Ако пробягвате над 40 км на седмица, ще ви трябва нов чифт на всеки 2-3 месеца. Ако километрите са по-малко, проверете състоянието на подметките около 4 месеца след по­купката.
  • При плоскостъпие е особено важно обувките да са с адекват­но оформен свод и пружинираща подметка.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?

Навяхванията отслабват лигаментите, в резултат на което може да се стигне до хронични травми. Загря­вайте правилно преди тре­нировка и ако ставата е от­слабена от минали навяхвания, преди тренировка слагайте еластична стягаща превръзка.

 

 

При спортни травми, натоварвания и изкълчвания помага универсалният вибромасажор СТОП ПЕЙН – той отпуска мускулатурата и облекчава болките.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *