Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо и как се получават навяхванията и разтеженията?

навяхвания, разтежения, стоп пейн,

Навяхванията и разтеженията са неразделна част от активния спорт.

Едно непо­хватно движение – и проблемът е налице. Най-ефикасното средство за бързо облекчаване на симптомите е ледът. Ще ви помогнат и медикаменти като ибупрофен или аспирин, които са достъпни без рецепта. Но не подценявайте състоянието си и не игнорирайте болката. Необходимо ви е адекватно лечение и пълна почивка

 

Каква е причината за получаването на навяхванията и разтеженията?

От навяхвания на глезени­те страдат не само спортис­тите – на всекиго може да се случи да пропусне пос­ледното стъпало на вход­ното стълбище или да се препъне, докато върви по тротоара. Разтеженията обаче се срещат най-често при футболисти, лекоатле­ти и балетисти. Рискът е по­вишен при всякакви дей­ности, свързани с интензив­но натоварване на краката. Пренапрягането на муску­лите на глезена и ходилото води до притискане на ку­хината, образувана между тибията (големия пищял) и фибулата (малкия пищял). Този натиск дразни околни­те мускули, сухожилия или лигаменти и предизвиква мъчителна болка.

 

 

Стъпка по стъпка

  • Специалистите препоръчват в случай на разтежение или на­вяхване да се спазват 4 последователни стъпки: охлаждане, пристягане, повдигане и пълен покой. Наложете болезнения участък с лед. Направете стегната превръзка. Повдигнете край­ника над нивото на сърцето и не го натоварвайте, докато не оз­дравее напълно.
  • При навяхване можете да използвате торбичка с лед или за­мразен грах. Увийте я в памучна кърпа или калъф за възглавни­ца, за да предотвратите измръзване. Задръжте компреса върху болезнения участък за не повече от 20 минути. Студът ще облек­чи болката и ще редуцира отока.
  • При разтежение замразете вода в пластмасова чаша, отде­лете чашата и наложете леда директно върху засегнатото мяс­то. Задръжте не повече от 8 минути, след което изчакайте кожа­та да се затопли и повторете процедурата.
  • Навехнатите стави изискват пълен покой. Не ги натоварвай­те, за да не влошите състоянието им. При леки навяхвания се препоръчват 2 дни почивка. Междувременно една еластична превръзка ще ограничи отока и ще помогне на лигаментите да се възстановят.

 

При разтежения и всякакви спортни травми може да се доверите на универсалният вибромасажор СТОП ПЕЙН – той отпуска мускулатурата и облекчава болките.

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *