ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Молитвата лекува душата и тялото

Лечебният ефект на молитвата е свързан с временното изолиране от земните грижи, от съзнанието за тяхната незначителност в сравнение с вечните и неизменни  молитви и вярата си в Бога, заради която светите мъченици са търпели страшни болки и жестоки мъчения.
молитва
Амвросий Оптински страдал от невероятно тежки заболявания, от които според лекарите би умрял след половин час, ако беше обикновен човек. Старецът живял до 79 години. При това успявал да весели хората, които го посещавали. Независимо от постоянните болки, той бил жизнерадостен и им давал наставления в толкова проста и шеговита форма, че те лесно и завинаги се запомняли. След беседа с него Толстой споделил: „Този Амвросий е свят човек. Поговорих с него и ми стана леко на душата, почувствах близостта на Бога“.

Схимонах Никита Валаамский в последните години от живота си също страдал от страшни болки. Когато се уверил, че кончината му наближава, се отказал от лекарствата. Само Иисусовата молитва не слизала от устата му и думите на благодарност към Бога. Така се спасявал и облекчавал страданията си.

Кембриджки учени се заели да изучат този феномен: как молитвата, медитацията и вярата в Бога облекчават страданията?

В Центъра за изучаване на мозъка изследователи събрали двадесет дълбоко вярващи хора и толкова атеисти. На всекиго от участниците в експеримента били закрепени електроди от външната страна на дланта и пуснали по тях слаб електрически ток. По време на изпитанията на вярващите предложили да гледат икона на Иисус Христос, а на атеистите – картината на Гоген „Мелница“. За 20 минути, през които продължил експериментът, всеки получил двадесет електрически „удара“, но те били възприети различно.

Участниците, които гледали иконата на Христос, се чувствали в пълна безопасност и не се тревожели, защото били уверени, че за тях ще се погрижи Господ. При това датчиците показали, че те усещали с 15%
по-малко болка от тези, които гледали картината на Гоген. Приборът, сканиращ работата на мозъка, отчел, че при вярващите се озарява дясната предна част на мозъка, което показвало включване на невронната активност на модулацията на болката. С други думи, те самите със своята настройка потискали и намалявали болката. А при атеистите липсвала подобна мозъчна реакция, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *