ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Соята понижава високата концентрация на холестерол

Подобно на варивата и соевите зърна са богати на минерали (включително желя­зо) и микроелементи.

Редица соеви про­дукти като сиренето тофу и соевото мляко са обогатени с калций, което е изключително важно и за жените, и за мъжете с напредването на възрастта. Соята е отличен източник на белтъчини, които са от особено значение при нама­лен прием на месо.

Това, което я отличава от други ценни храни, е фактът, че съдържа растителни естрогени, наречени изофлавони, които притежават уникални полезни качества. Например те предпазват от остеопороза, като помагат за изграждането на костна­та тъкан. Според изследвания соята облекчава някои от неприятните симп­томи на менопаузата. Изофлавоните се проучват и заради предполагаемите им противоракови свойства.

Соята понижава високата концентра­ция на холестерол. Твърди се, че само 25 г соеви белтъчини могат да намалят ниво­то на холестерола с 5-10%. Това количе­ство се съдържа в 350 г тофу, 1/2 литър соево мляко или четири препълнени су­пени лъжици соев протеин на прах.

Няколко начина да започнете:

  • Налейте соево мляко (приготвено от стрити, изпечени соеви зърна) в лю­бимата си зърнена закуска. (Изберете обогатен с калций продукт.) Можете да използвате соево вместо краве мляко, когато приготвяте кремове или други десерти.
  • Използвайте твърдо тофу при при­готвяне на китайски ястия в уок и ме­ко тофу за сосове и пастети.
  • Опитайте препечена филийка със соево сирене.
  • Спрете се на кремове на соева основа като лека закуска или при приготвя­нето на плодови кремове.
  • Много от вегетарианските бургери са направени със соя. Ако някой вид не ви е допаднал, опитайте друг.
  • Соевата кайма не съдържа много изофлавони (четете етикета), но е добър заместител на месото. Изберете вид с ниско съдържание на натрий и мазнини.
  •  „Темпех“ представлява храна на база­та на ферментирала соя. Тя е твърда, може да се дъвче и е идеална за при­готвяне на китайски ястия. Може са­мо да се задуши в соев сос или да се прибавя към вегетариански супи.
  • „Мисо“ е гъста каша от ферментира­ли соеви зърна и е подходяща за при­готвяне на супи и бульони. Внимавай­те, защото в някои видове се съдържа много сол.

За стройна фигура – храна според кръвната група

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *