Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Експрес-тест открива лаймска болест и енцефалит

Микробиолози от Сибир са разработили експресен тест, способен да диагностицира дали има опасност от лаймска болест и енцефалит, причинен от кърлежи.

limeПортативното устройство е на етап клинични изпитания, съобщи medportal.ru. То включва специален инструмент, с който паразитът се извлича от мястото, където се е вкопчил. След това кърлежът се поставя в специално цилиндърче, което го стрива; добавя се капка вода и се спуска тест-лентичка, която отчита вероятността от зараза. Една чертичка на лентичката показва, че тестът е направен точно; втората сигнализира за енцефалитна зараза, а третата – че кръвосмучещото е носител и на лаймска болест.

Очаква се устройството да излезе на пазара през 2014 година. То може да бъде използвано от широк кръг потребители – туристи, животновъди, геолози. Руските здравни власти отбелязват, че 45% от пациентите с енцефалит , причинен от ухапване на кърлеж, умират. Затова в случаи на възможно заразяване е препоръчителна ваксинацията. Тъй като ваксина срещу лаймската болест няма, за този вид заболяване най-добрата профилактика си остава предпазването от кърлежите чрез подходящо облекло и обувки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *