ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога кърлежите са опасни?

Лятото ни кани сред природата, но в някои гористи местности ни дебнат кърлежи, чиито ухапвания понякога водят до опасната Лаймска болест.

Известна още като борелиоза по името на бактерията, която я предизвиква, Лаймската болест се предава на човека от определен тип кърлежи – иксодидните. Ако инфекцията не бъде открита и третирана в началния стадий, бактерията навлиза в кръв­та и се настанява в ставите и нервните тъкани. Появяват се болки в костите и неврал­гии, главоболие, трудности в съсредоточаването.

Когато болестта е от­крита навреме, тя се лекува много успешно. Първият стадий се характеризира е наличието на т.н. мигрираща еритема – черве­нина с диаметър 2-3 сантиметра, която се появява около ухапаното място. Трябва да се потърси веднага лекарско мнение. Ако диагнозата е потвърдена, се налага прием на антибиотици в продълже­ние на 15 дни. На този етап лечението е 100-процентово ефикасно –  червенината изчезва и разпространението на бактерията е спряно.

Понякога червенината се разсейва от само себе си, но това не означава, чене трябва да се вземат мерки, защото изчезването на еритемата е просто един етап от разви­тието на болестта.

Кръвният тест говори за образуването на антитела в организма, а не за наличи­ето на опасната бактерия. Но през първите дни от инфектирането е възможно тези антитела още да не са се образували, така че нега­тивният резултат от теста не може да бъде гаранция, че няма зараза. В по-късен стадий диагнозата трябва за­дължително да бъде потвър­дена е кръвна проба. Тогава започва лечение с инжекти­ране на антибиотици и прием на обезболяващи лекарства. За съжаление терапията на този напреднал етап е по- малко ефикасна.

Да се предпазим!

  • Когато се разхождате из горски местности, носете дълги панталони с прибрани крачоли.
  • Известна защита дават спрейовете против комари, но те трябва да се избягват при бременните жени и бебетата.
  • След разходката сред природата проверете добре кожата си, особено по гънките.
  • Снабдете се с инстру­мент за вадене на кърлежи, какъвто може да намерите в някои аптеки (най-важно­то е главата да не остане вътре). Когато кърлежът е изваден в първите часове след убождането, рискът от заразяване с Лаймска болест е нулев.
  • Дезинфектирайте рана­та и сложете успокояващ крем.

 

 

 

И в пясъците на плажовете дебнат кърлежи

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *