Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чанта или раница: кое е по-безопасно?

Модата да се носят раници вместо чанти има своята логика: няма опасност да се изкривиш, ръцете ти са свободни. Особено важно е това, ако излизаш на разходка или кратка екскурзия с деца!

ranicaЗа малките ученици раницата също се оказва по-удобният вариант от класическата чанта. Но наистина ли носенето на раница е безопасно?

Да – стига да не е твърде тежка, признават израелски учени. Те са правили наблюдения и изследвания върху промените в тялото при продължително носене на раница с различен товар. Изследванията засегнали групи войници, при които режимът е доста строг, а теглото на раницата е доста различно от това в цивилния живот.

Прекаленото товарене на гърба води до повреждане при нервите на шията и плещите, информират от zdorovieinfo.ru. Този тип повреди при продължителни натоварвания оказва негативно влияние върху подвижността на ръцете и пръстите.
Обобщенията са особено важни за детската възраст, когато скелетът все още не е оформен, костите и мускулите се развиват и всяка повреда може да причини сериозни здравословни проблеми в бъдеще.

Проблемът с тежките чанти и раници в началното училище у нас така си и остава нерешен. Каквото и да си говорим, багаж от 5-6 килограма на гърба на едно 7-8-годишно дете си е сериозно натоварване. За отбелязване е, че дори видимо в това отношение има парадокс: колкото по-малки са учениците в България, толкова по-големи са школските им раници!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *