Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пикочната киселина повишава риска от смърт

Учени от университета в Лимерик откриха връзка между нивото на пикочната киселина в кръвта на болни от подагра – и прогнозите за вероятна смърт.

pikoКолкото по-високи са стойностите на пикочната киселина, толкова по-висок е и рискът от смърт заради сърдечен пристъп, твърдят от medlinks.ru. Опасността може да нарасне до 58% в зависимост от киселинните нива.

Изследването е проследило историите на болестта у 15 700 пациенти. Медиците констатирали, че болните от подагра много често имат и диабет, хипертония и затлъстяване. Голяма част от тях пушат и водят слабоподвижен живот. Същите характеристики на живота си имали и доста анкетирани, които не страдат от подагра. Прогнозите за смъртен риск дори и при подобен “профил” се оказали по-ниски при отсъствието на подагра.
При пациентите с подагра смъртността от сърдечно-съдови заболявания се повишава паралелно с нивото на пикочната киселина в кръвта.

Екипът от Лимерик е на мнение, че нивото на пикочната киселина е самостоятелен рисков фактор. Особено внимание учените отделят на това, че дори при напълно здрави хора рискът от летален инцидент нараства, ако се увеличат нивата на пикочната киселина. Изследователите все пак предупреждават, че киселинните нива не са причина за сърдечно-съдовите заболявания. Това са два отделни фактора, чиито стойности могат да дадат вярна информация за това какъв е рискът от смърт при определен пациент.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *