Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трета възраст и социални мрежи: каква е връзката?

Възрастните хора, които искат да съхранят паметта и бистрия си ум, имат полза да общуват в социалните мрежи.

starciТази предварителна теза е била подложена на проверка от студенти-психолози в САЩ. Чрез експеримент е било изследвано как социалните мрежи помагат на възрастните хора да подобрят умствените си способности и социалната активност, обясняват от zdorovieinfo.ru. Ако един възрастен човек редовно общува примерно във Facebook, той е способен да изпълнява задачи за внимание и памет с 25% по-добре.

Експериментът в тази посока е бил проведен с участието на три групи от по 14 човека на възраст 68 до 91 години. Всички те изобщо не общували чрез мрежите или го правели много рядко. В първата група доброволците трябвало да се сприятелят с останалите участници от същата група и поне веднъж на ден да осъществяват контакти. Участниците във втората група били насърчени да се регистрират в сайт от типа на онлайн-дневниците, където директното общуване е невъзможно. Те трябвало да влизат в сайта веднъж дневно и да оставят записки от по 3-5 изречения. Третата група била на изчакване: на доброволците в нея обяснили, че ще бъдат извикани за регистрация, ако се освободи място за тях.

Изследването продължило осем седмици. През това време доброволците постоянно правели тестове и попълвали въпросници, за да се определи степента на самотата и социалната активност на всеки човек. Единствено в групата, контактуваща в социална мрежа, имало подобрение на умствените показатели с 25%.
Обобщението сочи, че ако възрастният човек продължава да придобива нови знания, умствените му способности се съхраняват. Формулата на тази зависимост е “Използвай или изгубвай”. Познавателните способности в преклонна възраст директно зависят от социалната интегрираност и активност.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *