Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Затлъстелите пациенти дразнят лекарите

Лекарите се отнасят по-добре към пациенти с нормално тегло, отколкото към хора с наднормени килограми или затлъстяване.

debelsВ общуването си с пациенти с нормално тегло лекарите влагат емоционални елементи, които липсват в диалога с шишковците, коментира medportal.ru. За негативното отношение на лекарите към закръглени или дебели пациенти се говори от години, но няма разшифровка как точно това се отразява на самото лечение. Групата на д-р Кимбърли Хъдсън проанализирала записаните разговори на 39 лекари с 208 хипертоници. Сред тях имало хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Оказало се, че медиците отделят еднакво време на пациентите си, независимо кой с какви килограми е. Пациентите са разпитвани обстойно и им е назначавано съответстващо лечение. Въпреки демонстрираната равнопоставеност, лекарите се отнасяли по-внимателно и със съчувствие към пациентите с нормално тегло. Давали им персонални съвети, окуражавали ги, задавали им лични въпроси.

С пациентите от другата група говорели служебно, без да влизат в емоционален контакт. Изследователите от “Джон Хопкинс” са на мнение, че това се отразява негативно на лечението: лекарите не изразяват открито негативното си отношение, нито са груби, но пациентът чувства служебното им отношение.
Все пак има случаи, когато медикът издава истинското си отношение. Така например ако един хипертоник дойде с оплакване, първото, което му казва терапевтът, е че трябва да отслабне. Ако го боли гърло – пак се започва с килограмите. Пациентът започна да си мисли, че на доктора му е все тая какъв му е проблемът и престава да го посещава.
Както е известно, проблемът със затлъстяването има характер на епидемия в САЩ, Великобритания и Австралия. Хората с наднормени килограми са потенциални диабетици и страдат от хипертония и други опасни болести.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *