Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стисни юмрук, за да запомниш по-добре!

Ако искате стабилно да запазите нещо в паметта си, докато възприемате информацията стиснете ръка в юмрук. Науката е категорична, че това действие активира мозъчната зона, отговорна за запомнянето.

opkaИзследователски екип от САЩ огласи обобщенията си от изследване на тези механизми. Според учените стискането на десния юмрук помага бързо, лесно и задълго да се съхрани новополученото знание. Ако се налага да запишете нещо важно, а нямате подръка писалка и хартия – постарайте се да го запомните по този начин! Стиснете юмрук – и нещата ще се получат.

По време на експериментите на участващите доброволци били раздадени гумени топчици и списък със 72 думи, които трябвало бързо да се запомнят. Няколко минути по-късно списъците били събрани, а на участващите в експеримента предложили да възпроизведат колкото може по-голяма част от наученото. Опитвайки се да си спомнят, хората имали право да стискат гумените топчици както при запомнянето, описват в mediforum.ru.

Ето как са били разделени доброволците за целите на експеримента. Една група работели с топка с дясната ръка, втора – с лявата, трета действала при запомнянето с дясната, а при възпроизвеждането – с лявата ръка. На четвърта група било възложено обратното редуване на ръцете, а пета запомняла без помощта на топчица.

Накрая се оказало, че най-добри резултати има в третата група – там, където при запомнянето си помагали с дясната ръка, а при възпроизвеждането – с лявата. Учените смятат, че това е свързано с активиране на мозъчна област, която е отговорна за формирането на спомените. При стискането с лява ръка пък се активира зоната, управляваща извличането на вече усвоена информация.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *