ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

“Може” и “забранено” в храненето при остър хепатит

Известно е, че при чернодробни заболявания спазването на специална диета е важен елемент от програмите за лечение.

1-hepatitОсобено важен е хранителният режим при остър хепатит, припомнят от zdoroveinfo.ru. Освен общите правила на хранене при чернодробни заболявания, има някои специфики, ако се касае за остър хепатит.

Ако в менюто е включено месо, то трябва да не е тлъсто и да се готви изключително във вид на кайма, смляно. На късчета може да се предлага само пилешко, при това ако е добре сварено. Препоръчва се прясна и нетлъста риба, прясна безсолна извара, кашкавали с неутрален вкус, изкиснато саламурено сирене. Зеленчуците могат да се ядат и сурови, но само настъргани. Хляб – изключително бял, но във вид на сухари. Млякото се допуска при нисък процент на масленост. Добър продукт са омлетите, но само от белтъци. Супи – единствено вегетариански или млечни.

Категорично са забранени следните храни:
*Не бива да се яде свинско и овнешко – т.е. изключени са месата с повече тлъстини; същото се отнася за птичето месо /патешко/. Строго забранена е сланината.
*Пърженото трябва да се забрави.
*Пълен отказ от гъстите, тежки бульони.
*Не бива да се яде месо от консерва, пушени меса, сушени колбаси.
*Противопоказни са субпродуктите /дробчета, мозък/, бобовите храни и гъбите.

В забранителния списък са още всякакви мариновани и солени туршии, спанак, чесън и лук, репички и ряпа, ръжен хляб, многолистно тесто, кремове, какао и шоколад, алкохол, газирани напитки и сладолед.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *